Adunarea Generala a Comitetului Permanent al Medicilor Europeni

 

România este singură țară din cele membre ale Comitetului Permanent al Medicilor Europeni care are sub 6% din PIB alocat Sănătatii.

Reprezentanții Comitetului Permanent al Medicilor Europeni, cea mai importantă organizație europeană a medicilor europeni, consideră că un procent de 6% din PIB este minimum cu care poate funcționa un sistem de sănătate.

Comitetul Permanent al Medicilor Europeni a avut în zilele de 22 și 23 noiembrie la București Adunarea Generală bianuală. Reprezentanți ai medicilor din întreaga Europă au dezbătut problemele medicilor și ale sistemelor de sănătate din întreaga Europă.

“CPME ne susține în acțiunile noastre. Toți reprezentanții medicilor consideră că un sistem de sănătate poate supraviețui cu greu și cu 6% din PIB. Le-am spus că am reușit să obținem burse pentru rezidenți în valoare de 150 de euro și au crezut că suma este o glumă”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

Dr. Katrin Fjekdsted, președintele Comitetutului Permanent al Medicilor Europeni a declarant că statele trebuie să aibă în vedere situația medicilor pentru a avea un sistem de sănătate performant. “6% din PIB pentru sănătate, cât solicită Colegiul Medicilor din România este un procent mic. Sunt țări din Europa care acordă Sănătății 11-12% din PIB. Dacă nu se găsește o soluție, de comun accord, vor pleca atât medicii, asistentele, iar în final chiar și pacienții”, a precizat dr. Fjekdsted.

Dr. Konstanty Radziwill, fostul președinte al CPME consideră că este imposibil să ai un sistem funcțional fără resurse. “6% din PIB este absolut minimum cu care poate funcționa un sistem. În Vestul Europei, procentul sare de 10% din PIB si vorbim de PIB-uri mai mari decât în Estul Europei. Dacă faci un sondaj pe stradă, toată lumea spune că sănătatea este prirotate. Ar trebui să devină prioritatate și pentru politicieni. Nici Polonia, nici România nu poate atinge nivelul din Vestul Europei, dar trebuie să asigurăm acest nivel minim. Atunci când medicii luptă pentru resurse, luptă și pentru siguranța pacienților. De aceea, consider că pacienții ar trebui să se alăture acestor demonstrații. În Polonia am avut o criză asemănătoare cu România. Mii de doctori emigrau, situația sănătății era catastrofală. Nu suntem un ideal, avem încă problem, însă am reușit să oprim migrația medicilor. Am reușit să stopăm migrația medicilor. Acest lucru a fost realizat într-un mod simplu: acordând condiții de lucru mai bune, salarii mai bune”, a precizat dr. Radziwill.

Membrii CPME sunt organizațiile profesionale ale medicilor din Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia, Elveția, Olanda, Marea Britanie. Membrii asociați ai CPME sunt Andorra și Croația, iar observatori Albania, Israel și Serbia.

Declarațiile video din conferința de presă le găsiți pe:

https://www.youtube.com/watch?v=uPY6DVI8t2g#t=14

http://we.tl/dYLlUB2PDf

Recomandări:

X