Apel către medici

 

Dragi prieteni,

 

Ţin în primul rând să vă mulțumesc pentru modul deosebit în care ați răspuns apelului Colegiului Medicilor din România de a participa la acțiunile întreprinse de Coaliție Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate.

În mod deosebit, trebuie remarcat Marșul organizat în București în data de 2 noiembrie 2013, care a fost un exemplu de solidaritate în interiorul profesiei fiind prezenți peste 4500 de medici de la rezidenți până la profesori universitari.

Participarea lor alături de alți 6000 de profesioniști din sănătate a fost un mesaj clar către societate că dorim un sistem de sănătate care să respecte demnitatea pacienților si a profesioniștilor.

Prin acțiunile voastre ați determinat decidenții să rezolve o serie din revendicările noastre juste și legitime. S-a acceptat creșterea veniturilor medicilor rezidenți și s-au redactat o serie de modificări legislative menite să protejeze independența noastră.

Au rămas însă două revendicări majore pentru care trebuie să luptăm în continuare: alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate și o salarizare specifică în sistemul de sănătate, care să conducă la o creștere a veniturilor celor care prin munca lor susțin sistemul.

În acest moment aveți de luat o decizie individuală.

Colegiul Medicilor nu poate organiza o grevă dar vă recomandă de a vă alătura individual acesteia. Trebuie ca în unitatea în care lucrați să contactați structura sindicală care a declanțat conflictul de muncă și să vă alăturați acestuia.

Știu că prin diferite mesaje se încearcă a vă demobiliza. Se spune că medicii nu au făcut niciodată grevă. Se spune că această grevă este ilegală. Și, mai mult, se face un apel sentimental spunându-se că nu puteți să vă abandonați pacienții. Răspunsul nostru trebuie să fie clar: DA, locul medicilor este lângă pacienți, dar pentru aceasta ei trebuie să aibă mijloacele cu care să îi ajute pe pacienți și să nu le pună în pericol siguranța. Pentru aceasta finanțarea sistemului trebuie să fie corespunzătoare.

Sper din toată inima că veți fi alături de partenerii noștri sindicali din Coaliția Profesioniștilor din Sănătate și împreună vom învinge!

 

Prof. Dr. Vasile Astărăstoae

Președintele Colegiului Medicilor din România

Recomandări:

X