Informare

Actiunile de protest organizate de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate au continuat si astazi, 23 septembrie, cu doua pichete, unul in fata Ministerului Sanatatii, al doilea in fata Ministerului de Finante. In fata Ministerului Sanatatii au participat aproximativ 150 de persoane din judetele Olt, Ialomita, Harghita. Bacau si Giurgiu, iar in fata Ministerului de Finante au participat aproximativ 150 de persoane din judetul Iasi si Bucuresti.

O delegatie a protestatarilor a fost primita de secretarul general al Ministerului de Finante, care a fost informat despre cererile Coalitiei si anume dublarea salariilor rezidentilor, 6% din PIB, o lege de salarizare specifica a sistemului de sanatate si punctual rectificarea pe buget din luna octombrie sa aduca fonduri suplimentare, care sa permita functionarea unitatilor medicale.

Aceste solicitari vor fi analizate, iar solutiile vor fi prezentate intr-o intalnire in cursul acestei saptamani cu Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget si Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

Ieri, 22 septembrie au avut primele consultari si negocieri cu o delegatie a Ministerului Sanatatii, formata din Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat, secretar de stat, dr. Adrian Pana, secretar de stat si alti oficiali.

Ministerul Sanatatii recunoaste ca partener de dialog Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate.

Ministrul Sanatatii a fost de acord cu toate revendicarile Coalitiei profesionistilor din sanatate si s-a angajat ca pana in 2016 bugetul Sanatatii sa ajunga la 6% din PIB si vor continua negocierile intr-un calendar de crestere propus de Coalitie si un calendar propus de Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii este de acord cu o lege specifica si va ridica aceasta problema la Ministerul Muncii care este abilitat cu elaborarea unor asemenea acte normative.

De asemenea, s-a ajuns la consens ca profesionistii din sistemul de sanatate nu sunt functionari publici si nici echivalentul acestora, nu sunt bugetari si in acest sens vor fi  elaborate actele normative necesare.

Un punct ramas in discutie este dublarea salariilor medicilor rezidenti. Eugen Nicolaescu a spus ca in acest moment din resursele Ministerului Sanatatii poate creste veniturile rezidenti doar cu maximum 20%, dar va negocia acest lucru cu Ministerul de Finante si spera sa se gaseasca resurse in acest sens.

Pichetarile continua conform graficului stabilit, in fiecare zi in fata Ministerului Sanatatii intre orele 11,00 si 13,00.

In ziua de 24 septembrie vor veni la Bucuresti profesionisti din Calarasi, Bistrita, Mures, Tulcea, Dolj si Covasna, in 25 septembrie Constanta, Satu Mare, Galati, Vaslui, Brasov si Braila, in 26 septembrie Botosani, Neamt, Teleorman, Alba, Bihor si Gorj, iar in 27 septembrie Suceava, Maramures, Prahova, Salaj si Bucuresti.

Recomandări:

X