Comunicat de presă privind situația de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”

Regretăm atitudinea iresponsabilă a fostului Director General al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, despre care suntem îndreptățiți să afirmăm că a fost principala cauză a declinului Institutului. După mai multe eforturi de a-l convinge să-și realizeze atribuțiile de serviciu, Consiliul de Administrație a considerat că schimbarea domnului Radu Iordăchel este necesară pentru a relansa activitatea Institutului. Afirmațiile făcute astăzi de către acesta sunt total contrazise de realitate. Din păcate, domnul Iordăchel nu dorește să-și asume nici măcar acum faptul că a făcut mult rău Institutului. Acuzațiile infantile, motivațiile hilare și neasumarea responsabilității reprezintă esența activității domnului Iordăchel.

În continuare Ministerul Sănătății își susține toate punctele de vedere prezentate în urma Raportului Corpului de Control, care a fundamentat decizia revocării din funcție. De asemenea, Ministerul Sănătății a dispus Corpului de Control verificarea sumelor achitate necuvenit și imputarea lor Directorului General, dl Radu Iordăchel.

De la data emiterii ordinului de revocare din funcție a domnului Radu Iordăchel s-au luat o serie de măsuri, astfel încât până la sfârșitul acestui an Institutul Cantacuzino să poată funcționa eficient și să-și poată onora obligațiile.

În perioada 1 – 19 august, s-au făcut demersuri care vizează o mai corectă și transparentă cheltuire a banilor publici, o mai bună organizare, precum și identificarea soluțiilor manageriale necesare pentru ca activitatea Institutului Cantacuzino să fie una performantă, pe măsura prestigiului acestei instituții sanitare.

Astfel, în ceea ce privește activitatea medicală a Institutului, au fost luate măsurile tehnice pentru repornirea producției de vaccin gripal, pentru deblocarea activității și pentru retehnologizarea liniei de BCG. În plan financiar, au fost renegociate mai multe contracte și renegociate altele, realizându-se o economie de cca 25.000 euro.  De asemenea, au fost demarate negocieri pentru semnarea contractului colectiv de muncă, la nivel de unitate, a fost elaborat un plan de măsuri de rentabilizare a activității Institutului și au avut loc discuții cu privire la găsirea altor surse de venit pentru Institut.

Subliniem încă o dată faptul că toate aceste demersuri au fost făcute în mai puțin de trei săptămâni, timp în care Comitetul de direcție a fost convocat de patru ori pentru a discuta problemele Institutului. Acest lucru demonstrează faptul că atunci când există voință și capacitate managerială se pot identifica și soluții. Absența acestora în cazul fostei conduceri, managementul defectuos, cu riscul de a pune în pericol activitatea Institutului Cantacuzino și reluarea producției de vaccinuri, dar și numeroasele nereguli constatate nu puteau fi trecute cu vederea și au constituit motivele pentru care Ministrul Sănătății a dat curs solicitării Consiliului de Administrație de demitere a fostului Director General Radu Iordăchel.

Aspectele prezentate mai sus vorbesc de la sine și dovedesc faptul că decizia de a schimba managementul Institutului a fost una corectă, în acord cu obiectivul Ministerului Sănătății de a susține și promova activitatea Institutului Cantacuzino, unitate de importanță stragetică pentru sistemul sanitar românesc.

Recomandări:

X