Scrisoarea CMR adresata Presedentiei si Parlamentului

30.04.2009

Adoptarea Codului Civil si a Codului Penal reprezintă pentru viaţa socială, politică şi juridică a unei ţări un act cu o profundă semnificaţie şi de mare responsabilitate socială. Pentru a fi eliminate anumite disfuncţionalităţi ori măsuri injuste, Colegiul Medicilor din România apreciază că instituţiile statului cu responsabilităţi în procesul de elaborare şi adoptare a celor două coduri au obligaţia legală şi mai ales morală de a împiedice orice imperfecţiune.


In opinia noastră, pentru a evita adoptarea unor coduri imperfecte, principală obligaţie a celor care elaborează sau adoptă este de a iniţia consultări cu reprezentanţii profesioniştilor din toate domeniile.
Numai un proces transparent al elaborări codurilor şi consultarea în primul rând a specialiştilor reprezintă o minimă garanţie că nu ne vom găsi în situaţia, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte acte normative de mare însemnătate socială (a se vedea Codul fiscal, Legea privind reforma în domeniul sănătăţii, legile privatizării)  de a avea un act normativ cu zeci şi sute  de modificări ulterioare.
Colegiul  Medicilor din România, în calitatea sa legală de reprezentant al profesiei medicale, înţelege să nu fie de acord cu modul în care s-a procedat până în prezent, în sensul că instituţia noastră şi specialiştii pe care îi are să nu fi fost consultaţi cu privire la reglementările din coduri care au relevanţă în domeniul vieţii şi sănătăţii persoanei ori a domeniului medical.
Nu trebuie uitat ca in apararea drepturilor omului, bioetica constituie un element esential, iar Colegiul Medicilor din Romania este institutia care are experti in domeniu.
În sensul celor arătate mai sus, vă rugăm să iniţiaţi discuţii şi dezbateri pe marginea celor două coduri la care să invitaţi şi reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România, precum şi să solicitaţi expertiza de specialitate pe care o poate acorda instituţia noastră.

Primiti, va rog, expresia celor mai alese sentimente

Prof. dr. Vasile Astarastoae
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania

 

Sursa CMR

Recomandări:

X