Echipa MS a prezentat proiectele de lege privind reforma sanitara

 

Echipa Ministerului Sănătăţii a prezentat astăzi direcţiile de reformă în Sănătate şi principalele proiecte legislative privind implementarea politicilor publice sanitare.

“Am dezbătut cele mai importante proiecte la care lucrăm. Pot spune că este o discuţie în premieră pentru sistem deoarece au participat membri ai Academiei de Ştiinţe Medicale, Consiliul Onorific al MS, reprezentanţii Colegiului Medicilor, ai sindicatelor şi nu în ultimul rând, reprezentanţii pacienţilor. Am avut discuţii cu cei mai buni medici din România la ora actuală”, a spus ministrul Sănătăţii, Eugen NICOLĂESCU.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate şi dezbătute principalele proiecte de acte normative care vizează reforma în Sănătate: Legea Malpraxis, Statutul spitalelor, Salarizarea cadrelor medicale, Stabilirea pachetului de servicii medicale de bază şi a pachetului de servicii medicale din asigurări private suplimentare şi Reorganizarea şi restructurarea sistemului sanitar.

“Trebuie să existe un dialog permanent cu toţi actorii din sistem – medici, pacienti, sindicate, este concluzia pe care această întâlnire a confirmat-o.

Am constatat că există un acord de principiu pe direcţiile de reformă pe care le-am prezentat şi care includ măsuri legislative şi executive. În perioada următoare, va trebui să convenim inclusiv asupra chestiunilor de detaliu. Un aspect care a rezultat din discutii este urgenţa acestor măsuri”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că acestea sunt încă în lucru, dar, data fiind importanţa acestora, este nevoie de o consultare cât mai largă înaintea definitivării unei forme care să poată fi supuse dezbaterii publice.

Proiectul de lege în cel mai avansat stadiu de realizare este Lege privind raspunderea civila (Malpraxis). Ministrul Sănătăţii împreună cu coordonatorul proiectului, Secretarul de Stat Dr Raed Arafat, vor avea mai multe întâlniri inclusiv cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, departamentul Asigurări, dar şi cu conducerea Colegiului Medicilor, astfel încât, până la sfârşitul lunii iulie să poată fi supus Hotărârii Guvernului.

Unul dintre cele mai complexe proiecte aflate în lucru în cadrul MS este pachetul de servicii medicale de bază.

“In urma discutiilor am constatat că este susţinută necesitatea, cât mai urgentă, a definirii pachetului de bază”, a mai spus ministrul Eugen NICOLĂESCU.

Coordonatorul proiectului, Secretarul de Stat Adrian Pană a precizat că proiectul ar putea fi supus dezbaterii publice în toamnă, astfel încât la 1 ianuarie 2014 să poată fi implementat.

În mesajele transmise, ministrul Sănătăţii a reluat importanţa demnităţii şi prestigiului profesiei medicale. În acest sens, ministrul a mai precizat că în cursul săptămânii viitoare, conducerea MS se va întâlni cu conducerea CMR pentru a discuta solicitările pe care reprezentanţii medicilor le-au făcut Guvernului.

Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că CMR reprezintă un partener al MS şi împreună vor găsi soluţiile necesare pentru ca pacienţii să nu fie afectaţi, iar medicii să fie apreciaţi şi mulţumiţi.

Recomandări: