Necesitatea Clarificării privind Numărul Maxim de Mandate Succesive, în Organele de Conducere de la nivel național și teritorial, ce pot fi Exercitate

În contextul discuțiilor apărute la nivelul membrilor Colegiului Medicilor din România, cu privire la depunerea candidaturilor pentru funcțiile de membru în consiliul colegiului teritorial, de reprezentant în Consiliul național, de reprezentant în Adunarea generală națională și în comisia de cenzori, etapă derulată între 16 august și 3 septembrie, facem următoarele precizări:

Potrivit Regulamentului Electoral (disponibil aici), medicii membrii CMR au dreptul de a candida pentru funcțiile de membru în consiliul colegiului teritorial, de reprezentant în Consiliul național, de reprezentant în Adunarea generală națională și în comisia de cenzori, dacă îndeplineau, cumulativ, următoarele condiții, la momentul depunerii candidaturii:

  • sunt înscriși în colegiul teritorial unde depun candidatura;
  • au cotizația plătită la zi (până la 30 iunie 2024);
  • nu au fost sancționați disciplinar sau penal, în baza unei hotărâri definitive, în ultimii 5 ani;
  • au deținut mai puțin de 5 mandate succesive în organele de conducere ale CMR la nivel teritorial sau național, cu excepția funcției de membru în comisia de cenzori, căruia nu i se aplică această condiție.

Această limitare a mandatelor succesive a generat o serie de dezbateri și de interpretări cu privire la momentul de la care începe numărătoarea acestor mandate, precum și de aplicabilitate a excepțiilor prevăzute în legislația anterioară.

Fondul problemei, scurt istoric al reglementărilor

Legea nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, înființarea și funcționarea Colegiului Medicilor din România reprezintă documentul prin care „Colegiul Medicilor din România se înființează ca organizație profesională, neguvernamentală, cu personalitate juridică, apolitică și fără scop patrimonial, care reprezintă interesele profesiunii de medic”.    

Legea nr. 306/2004 privind  exercitarea profesiei de medic, precum și organizarea și funcționarea Colegiului Medicilor din România prevedea, la Art. 68, alin. 2 că „Numărul de mandate în organele de conducere de la nivel teritorial și național nu este limitat”.

Art. 449, alin. 3) din Legea nr. 95/2006 limitează numărul maxim la două mandate succesive, excepție referitoare la mandatul din adunarea generală teritorială sau Adunarea Generală Națională (nu se iau în calcul). Acest articol este modificat prin Legea nr. 294/2015 și are următorul conținut, în prezent: „Numărul maxim de mandate în organele de conducere de la nivel teritorial şi naţional se stabileşte de către Adunarea generală naţională şi este prevăzut în Regulamentul de organizare şi funcţionare al CMR”.

Situația actuală

În anul 2016, pentru a fi în concordanță cu legea, Statutul CMR a fost modificat de Adunarea Generală astfel (Art. 99, Alin. 2): „Numărul maxim de mandate succesive în organele de conducere de la nivel național și teritorial ce pot fi primite, respectiv exercitate este de 5 mandate”.

Astfel, în Statut, nu se precizează momentul de la care se începe numărătoarea acestor mandate. Nu se menționează nicio excepție referitoare la mandatul din adunarea generală teritorială sau adunarea generală națională, deși Legea nr. 95/2006 prevedea această excepție, în sensul că numărul de mandate în adunarea generală teritorială și adunarea generală națională nu era limitat.

Statutul Colegiului Medicilor din România prevede, la Art. 35, că Adunarea Generală Națională adoptă Statutul CMR. Prin urmare, doar organul de conducere care adoptă Statutul – adică Adunarea Generală Națională – are competența de a clarifica ceea ce a adoptat. În acest context, se solicită Adunării Generale Naționale clarificarea acestei prevederi din Statut, adoptată în 2016.

Membrii Adunării Generale Naționale au la dispoziție următoarele opțiuni (este posibilă o singură alegere).

Numărul de 5 mandate succesive în organele de conducere de la nivel național sau teritorial va fi avut în vedere:

  1. de la momentul obținerii primului mandat, adică de la înființarea colegiului*.
  2. de la momentul anului 2007, când a apărut pentru prima dată limitarea numărului de mandate la 2 mandate*.
  3. de la momentul anului 2016, atunci când a fost modificat statutul CMR.
  4. de la momentul anului 2022, atunci când a fost publicat ultimul statut CMR în Monitorul Oficial.

*cu excepția mandatului pentru adunarea generală a colegiului teritorial și Adunarea generală națională

Opțiunea va fi exprimată de membrii Adunării Generale Naționale joi, 12 septembrie 2024, în cadrul unei ședințe extraordinare care are pe ordinea de zi un singur punct: Clarificarea dispoziţiilor art. 99, alin (2) din Statutul publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 435 din 04 mai 2022, respectiv stabilirea momentului de la care se calculează numărul de mandate, în cadrul procesului electoral ce se desfăşoară în septembrie – octombrie 2024.

The post Necesitatea Clarificării privind Numărul Maxim de Mandate Succesive, în Organele de Conducere de la nivel național și teritorial, ce pot fi Exercitate appeared first on Colegiul Medicilor din România.

Recomandări: