„Respectă-ți medicul! – Condiția medicului în România”

Colegiul Medicilor din Romania organizează în Suceava, Constanța, Timişoara şi Cluj. Colegiul Medicilor din România şi Banca Transilvania dau startul dezbaterilor regionale cu tema „Respectă-ţi medicul! – Condiţia medicului în România”. Primul eveniment din această serie are loc la Suceava, în 23 mai, la Hotel Sonnenhof.

Dezbaterile fac parte din programul de informare cu privire la drepturile şi obligațiile medicilor, „Respectă-ţi medicul!”. Acesta a fost inițiat în 2011 de către Colegiul Medicilor din România, cu sprijinul Băncii Transilvania, prin linia sa de business dedicată comunității medicale, Divizia pentru Medici (www.diviziapentrumedici.ro).„Am demarat această campanie pentru că, potrivit unui studiu pe care l-am realizat, lipsa de respect este una dintre cauzele principale a migraţiei medicilor în străinătate. În România, medicii sunt nevoiți să lucreze în condiţii extrem de grele, fac nenumărate gărzi pentru că sunt puţini şi, în plus, nu sunt respectaţi aşa cum ar trebui – de autorităţi şi, uneori, nici de pacienţi. De aceea, vrem să facem cât mai cunoscută atât în ţară, cât şi la nivel european, condiţia medicului din România”, declară prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

La Banca Transilvania, prin Divizia pentru Medici, acordăm o atenție aparte medicilor tocmai pentru că ştim rolul esențial al acestei categorii profesionale în societatea noastră. Prin linia de business dedicată comunității medicale, dorim ca medicii întreprinzători să primească suportul de care au nevoie – aici, în România – de la o bancă românească” – adaugă Andrei Baican, Directorul Diviziei pentru Medici din cadrul Băncii Transilvania.

Aproape 21.000 de medici lucrează în spitalele din România

În prezent, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, în spitalele din țară lucrează aproape 21.000 de medici, o distribuție pe vârste fiind următoarea: 2.335 aupeste 60 de ani, 4.358 au între 50 şi 60 de ani, 5.359 au între 40 şi 50 de ani, iar cei mai mulți, peste 6.000, sunt între 30 şi 40 de ani. Spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specialităţile.

În judeţul Suceava, Spitalul Municipal Vatra Dornei are aprobat un număr de 29 medici, dintre acestea 7,5 sunt posturi vacante. Mai mult, unii medici urmează să se pensioneze, ceea ce va mări numărul de locuri neocupate. În Compartimentul ATI al aceluiaşi spital din Secţia de Chirurgie, este absolut necesară ocuparea postului de medic de specialitate devenit vacant prin pensionarea medicului titular întrucât în prezent, în unitate nu există niciun medic ATI. La Compartimentul Neonatologie din cadrul Secţiei de Obstretică – Ginecologie, se impune ocuparea de medic de specialitate vacant pentru că în prezent, asistenţa medicală este asigurată de medicii din Compartimentul Pediatrie, iar situaţia va deveni critică în eventualitatea pensionării unui medic.

La Spitalul Municipal “Sf. Dr. Cosma şi Damian” din Rădăuţi, gradul de ocupare a posturilor cu medici este de 64%. La Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, din cele 41 de posturi de medici, doar 24 sunt ocupate în prezent.

Una dintre cauzele principale ale acestei situaţii este migraţia medicilor. Doar în primele 3 luni ale acestui an au solicitat certificate de conformitate profesională, pentru a pleca să lucreze în străinătate, aproape 600 de medici.

Ca specialităţi, în top se află medicina de familie – cu un număr de 228 de certificate, chirurgia generală – cu 33 certificate, urmate de medicină internă – cu 22 de certificate acordate . Dacă ne referim la judeţul Suceava, în aceeaşi perioadă ianuarie – martie 2012, au fost eliberate patru certificate de conformitate profesională pentru medici specialişti în reumatologie, ATI, alergologie, respectiv de medicină de familie, pentru plecări în Franţa şi Marea Britanie.

La nivel național, cei mai mulți medici pleacă din Bucureşti (142), Cluj (94) şi Timiş (83), pentru dezvoltarea unor cariere mai ales în țări precum Germania (219), Marea Britanie (117), Franţa (110) şi Marea Britanie (117).

Recomandări: