Doctorii de familie ameninta ca nu mai prescriu retete compensate de la 1 iunie

 

Medicii de familie ameninţă din nou că nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iunie.

Doctorii de familie amenință că nu mai oferă servicii prin sistemul public de asigurări

Asta înseamnă că pacienţii nu vor mai putea beneficia de consultaţii compensate prin sistemul de asigurări şi nici de reţete compensate.

Anunţul a fost făcut la Sinaia, unde are loc Conferința Regională de Medicina Familiei. "Suntem în aceeaşi situaţie din luna martie. Am crezut că vor urma nişte negocieri pentru schimbarea actelor normative care stau la baza semnării noului contract. În aceste două luni, nu s-a întâmplat nimic, cu excepţia unei întâlniri la CNAS în care ni s-a cerut să discutăm despre normele la contractul cadru. (…) În acest moment, decizia este aceeaşi – nu semnăm", a declarat, într-o conferinţă de presă, Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor de Medicina Familiei.

Ea a precizat că medicii de familie doresc modificarea, în funcţie de cerinţele lor, a trei acte normative, respectiv contractul-cadru, ordonanţa privind permanenţa şi actul privind informatizarea şi raportarea online, toate acestea fiind îndelung contestate.

”O singură parte își impune punctul de vedere”

"Este anormal ca atunci când semnezi un contract între două părţi, o singură parte să îşi impună punctul de vedere. Există o idee la nivelul Casei Naţionale (de Asigurări de Sănătate – n.r.), pe care ne-au împărtăşit-o, cum că ei sunt finanţatorii şi noi trebuie să fim de acord. Anunţ toţi factorii decidenţi că nu sunt finanţatori, ci sunt administratorii banilor oamenilor", a susţinut preşedintele Federaţiei Patronatelor de Medicina Familiei.

Președintele CNAS: „Pacienții nu vor rămâne fără medici”

De asemenea, a fost discutat şi contestatul articol 141 din contractul-cadru care prevede ca activitatea medicilor de familie să fie preluată de cei din ambulatoriu dacă cei dintâi refuză semnarea actului.

Într-o declarație pentru EVZ, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, declara că în acest an bugetul medicinei de familie a rămas intact, în timp ce pentru spitale a scăzut cu 10% și a calificat doctorii de familie drept „nemulțumiții sistemului”. Acesta a asigurat pacienţii că nu vor rămane fără medici, fiindcă "sunt tineri care aşteaptă la coadă să profeseze şi nu pot".

evz.ro

Recomandări: