Primele măsuri care vizează revizuirea pachetului de servicii de bază se referă la revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite şi reducerea duratelor medii de spitalizare

Primele măsuri care vizează revizuirea pachetului de servicii de bază se referă la revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite şi reducerea duratelor medii de spitalizare.

„Raportul Institului britanic NICE vizează definirea pachetului bazal de servicii. Sunt două categorii de recomandări care se desprind din acest raport, unele pe care le putem implementa într-un timp scurt şi deja am început demersurile în acest sens, şi altele care vor putea fi implementate într-un timp mediu”, a declarat, astăzi, Vasile CEPOI, secretar de stat într-o conferinţă de presă.

Pentru recomandările din prima categorie, Ministerul Sănătăţii a promovat deja în dezbatere 2 proiecte de acte normative care se referă la: revizuirea Listei de medicamente compensate şi gratuite pentru unele medicamente care se prescriu peste indicaţiile existente în autorizaţia de punere pe piaţă şi creşterea eficienţei în asistenţa medicală spitalicească, ceea ce înseamnă utilizarea eficientă a tuturor resurselor din spital umane, financiare şi materiale.

Conform proiectelor de acte normative, au fost identificate, până în prezent, 3 denumiri comune internaţionale care sunt prescrise în mod frecvent peste autorizaţia de punere pe piaţă. Este vorba despre ginko biloba care se va utiliza numai în faza predemenţială a Alzheimer, eritropetina care va fi prescrisă în insuficienţa renală cronică si in anemia provocata de chimioterapie, precum şi endorsteina care va fi prescrisă numai pentru indicaţia din autorizaţie, adică în afecţiunile pulmonare obstructive cronice.

În prezent, Agenţia Naţională a Medicamentului şi comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii verifică şi identifică şi celelalte produse care sunt prescrise în afara autorizaţiei de punere pe piaţă.

În ceea ce priveşte reducerea duratelor medii de spitalizare, se au în vedere mai multe afecţiuni.

De asemeanea, Ministerul Sănătăţii are în vedere majorarea veniturilor medicilor de familie prin creşterea cu aproximativ 15% a sumelor acordate pentru fiecare persoană înscrisă pe lista acestora. Este vorba despre o creştere a valorii punctului per capita, de la 3 la 3,5 lei, acordat medicilor de familie.

Recomandări:

X