Sustinere internationala pentru medicii romani

 Două dintre cele mai importante organisme profesionale internaţionale ale medicilor – World Medical Association (WMA) şi Standing Comittee of European Doctors (CPME) au transmis Preşidenţiei, Guvernului şi Parlamentului scrisori de susţinere ale medicilor români în situaţia semnalată de Colegiul Medicilor din România.

 „Cu o mare îngrijorare am luat cunoştinţă de citarea de către Direcţia Naţională Anticorupţie a medicilor fostului premier român Adrian Năstase. Înţelegem că lupta împotriva corupţiei este foarte importantă pentru ţara dvs. Dar, trebuie să insistăm asupra faptului că protecţia drepturilor omului şi menţinerea confidenţialităţii medic – pacient nu trebuie compromisă sun nicio formă. Această protecţie este necesară şi inalienabilă chiar şi dacă persoană în cauză face parte din viaţa publică.

În nici o situaţie un medic nu poate compromite confidenţialitatea faţă de pacienţii săi. Relaţia medic – pacient, comunicarea între pacient şi medicul său este absolut în afara limitelor legale. Medicii nu sunt o prelungire a braţului legii şi nu fac parte din sistemul judiciar. Dreptul omului la sănătate poate fi menţinut şi respectata doar în condiţiile în care confidenţialitatea pacientului şi autonomia profesională sunt garantate şi respectate de toate organele statului.

Nu are nici un sens să lupţi împotriva corupţiei prin aruncarea dreptului omului şi ale pacientului peste bord. Este inutil să combaţi corupţia printr-un comportament neetic.

Vă solictăm în mod respectuos proceduri corespunzătoare pentru această investigaţie şi pentru altele, prin respectarea rolului special al medicilor în procesul de interacţiune cu pacienţii lor şi cu familiile acestora.

Faptul că acest proces este unul cu mare încărcătură politică nu trebuie să interfereze cu dreptul oamenilor de primi tratamentul medical necesar şi potrivit, fără nicio interferenţă a organelor statului.

Susţinem medicii din România şi Colegiul Medicilor în protejarea drepturilor pacienţilor.

Oamenii nu pot avea încrederea în doctorii lor când organele statului încalcă confidenţialitatea pacienţilor. Îngrijirea medicală este o problemă de încredere. Încălcarea acesteia de către organelor statului va avea un efect devastator”, se arată în scrisoarea World Medical Association.

„CPME reafirmă dreptul fundamental al fiecărui pacient de a îngrijire medicală de cea mai bună calitate indiferent de statutul lor fiind irelevant. Acest drept fundamental poate fi respectat numai în condiţiile în care medicii pot practica medicina liber şi în conformitate cu standardele profesionale şi etica profesională, inclusiv confidenţialitatea medic – pacient. Autonomia medicilor, indiferent pe cine ar diagnostica şi trata, trebuie să fie menţinută pentru binele prezent şi viitor al pacienţilor, indiferent de orice interes.

CPME solictă autorităţilor române să acţioneze pentru a asigura respectul pentru integritatea profesională în sensul a garanta o înaltă calitate a sistemului de sănătate pentru fiecare pacient din România”, se arată în documentul CPME.

Despre WMA şi CPME

World Medical Association este o organizaţie internaţională care reprezintă medicii. A fost înfiinţată în 17 septembrie 1947, când medicii din 27 ţări s-au întâlnit în cadrul Primei Adunări Generale a WMA laParis. Organizaţia a fost înfiinţată cu scopul de asigura independenţa medicilor şi munca la cele mai înalte standarde posibil şi la menţinerea unui comportament etuc al medicilor.

În prezent, World Medical Association are peste 100 de membrii, asociaţii medicale naţionale din întreaga lume.

The Standing Commintte of European Doctors (CPME) reprezintă asociaţiile profesionale naţionale din 27 de ţări europene.

Organizaţia promovează cele mai înalte standarde în pregătirea medicale, în scopul de a obţine cea mai bună calitate a îngrijirii medicale pentru toţi pacienţii din Europa. De asemenea, CPME este preocupată de promovarea sănătăţii publice, a relaţiei dintre medic şi pacient şi libera mişcare a medicilor în interiorul Uniunii Europene.

Mai multe detalii despre aceste asociaţii puteţi găsi pe www.wma.net şi www.cpme.eu.

Recomandări:

X