Initiativa legislativa 2009

Expunerea de motive                                          

               Sanatatea a fost declarata prioritate nationala de catre toti guvernantii postdecembristi. Cu toate acestea finantarea acestui sector a avut permanent de suferit, procentul alocat sanatatii din produsul intern brut fiind mult sub nivelul alocat de statele membre ale Uniunii Europene, chiar tari din vecinatatea Romaniei avand procente mai mari decat la noi.

   Toate segmentele sistemului sanitar au avut de suferit, atat la nivelul infrastructurii, care de cele mai multe ori este degradata si necesita investitii majore sau nu mai corespunde standardelor, cat si la nivelul dotarilor cu aparatura performanta si cu medicamente si materiale sanitare, dar mai ales subfinantarea nu a permis atingerea unor venituri corespunzatoare pentru personalul de specialitate la toate nivelurile de asistenta.

         Medicina de familie este considerata în toata Europa cel mai important segment al asistentei medicale. Pentru a sublinia acest aspect sistemul de asigurari de sanatate britanic o denumeste „perla coroanei sistemului de asigurari”.

               Medicina de familie este gestionarul starii de sanatate a întregii populatii. În cabinetele medicilor de familie se acorda minimum 50.000.000 de consultatii pe an si se rezolva peste 80% din solicitarile de asistenta medicala. Medicina de familie este o specialitate extrem de vasta, care implica în afara serviciilor medicale curative si medicina omului sanatos, promovarea sanatatii, medicina comunitara, profilaxia bolilor cu impact major asupra sanatatii populatiei, aplicarea programelor nationale de sanatate, precum si o relatie speciala, de lunga durata cu pacientii.

               De aceea trebuie ca finantarea pe acest segment, cel mai ieftin de altfel, sa aiba un nivel corespunzator, pentru a-si putea realiza menirea, recunoscuta de altfel la nivel declarativ de toti guvernantii de dupa revolutie.

          In acest moment, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, s-a liberalizat piata muncii specifica sistemului sanitar. Diplomele sunt recunoscute în toata Uniunea Europeana si astfel personalul medical a început sa emigreze, tentat atat de veniturile mult mai consistente, de zece ori mai mari decat în Romania, dar si de conditiile generale de munca si respect social mai bune.

               Stabilirea prin lege a procentului alocat asistentei medicale si respectiv asistentei medicale primare în Romania ar crea premizele unei stabilitati pe termen mediu si lung în ceea ce priveste finantarea sistemului sanitar. Asigurarea stabilitatii finantarii va avea ca efect cresterea calitatii serviciilor medicale furnizate, demararea unor activitati de modernizare si dotare a unitatilor medicale, precum si diversificarea serviciilor asigurate populatiei.

               Considerand ca adoptarea unei legi care sa garanteze o finantare corecta si sigura a sistemului de sanatate reprezinta un pas important în reforma sistemului sanitar romanesc, va înaintam propunerea legislativa alaturata, cu rugamintea de a o dezbate si a o adopta.

Sursa AMFMS

Recomandări: