Parteneriatul MS-Alianta pacientilor, la 3 luni de la semnare

 

Eugen NICOLĂESCU, ministrul Sănătăţii, împreună cu secretarul de Stat Adrian Pană şi Cezar IRIMIA, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România au prezentat astăzi, într-o declaraţie de presă, bilanţul parteneriatului demarat în urmă cu 3 luni.

“Astăzi am înțeles încă odată că lucrând împreună – autorități și reprezentanți ai pacienților – se pot obține rezultate mai bune, se pot elimina deficiențele, se pot perfecționa programele naționale de sănătate.

Am început să ne îndeplinim atribuțiile, concomitent cu preluarea unor probleme grave, existente de ani buni în sistem, pe care suntem datori să le corectăm într-un termen cât mai scurt.

Am început cu cele mai stringente situații, una dintre ele fiind cea a bolnavilor de cancer, și după circa două luni de muncă susținută împreună cu dumneavostră și cu sprijinul Guvernului am reușit să obținem rezultate vizibile”, a declarat ministrul Sănătăţii Eugen NICOLĂESCU.

Ministrul Eugen NICOLĂESCU a mai subliniat că, în această perioadă, eforturile MS s-au îndreptat către mai multe direcţii principale:

– alocarea de fonduri pentru SC UNIFARM SA în vederea achiziţionării unor stocuri de medicamente care prezentau disfuncţionalităţi.

– consultarea Consiliului Concurenţei pentru stoparea exporturilor paralele în acest an

– negocierea cu ARPIM şi cu asociaţiile producătorilor de generice pentru asigurarea necesarului de medicamente pe piaţa românească

– întocmirea unei liste de medicamente oncologice la care s-au constatat disfuncţionalităţi în aprovizionare, listă care este urmărită în permanenţă de MS

– instituirea unui sistem de raportare şi a unui circuit de diseminare a informaţiilor, dar şi de alertă rapidă între instituţiile care supraveghează aprovizionarea cu medicamente, astfel încât pacienţii să fie în permanenţă informaţi despre eventualele schimbări

– publicarea pe site-ul ministerului, în mod transparent, a stocurilor de citostatice din spitale, dar şi de la SC UNIFARM SA, pentru o corectă informare a pacienţilor

– deschiderea unei colaborări mai strânse cu Comisia de oncologie în care s-au identificat terapii alternative pentru schemele de tratament

– de la 1 aprilie a.c. s-a permis pacienţilor achiziţionarea medicamentelor din farmaciile cu circuit deschis pentru a creşte accesul la medicamente a acestora.

Pentru viitor, ministrul Eugen NICOLĂESCU a asigurat faptul că MS va intensifica monitorizarea medicamentelor şi transparenţa în sistem.

Referindu-se la revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite, ministrul Eugen NICOLĂESCU a declarat că, până la data de 15 mai a.c., colectivele comune vor lucra şi, pe propunerile de suplimentare a actualelor liste, se vor ţine cont de punctele de vedere ale pacienţilor.

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări ferme că până la sfârşitul anului vor fi finalizate şi aprobate protocoalele terapeutice pentru toate afecţiunile, în special pentru cele oncologice. De asemenea, va fi regândit programul de oncologie plecând de la partea de prevenţie şi până la cea de paliaţie, astfel încât acest program să aibă un caracter integrat.

Ministrul Sănătăţii şi-a reafirmat hotărârea de a duce la bun sfârşit reforma sănătăţii pentru binele pacienţilor.

În ceea ce priveşte medicamentele oncologice cu disfuncţionalitate în aprovizionare, secretarul de stat în MS, dr. Adrian PANĂ a prezentat câteva detalii utile pacienţilor.

Astfel, oficialul MS a declarat că, în prezent, medicamente precum Bleomicina, Cytarabina, Cisplatina şi 5- Fluorouracil se găsesc în stocuri suficiente la SC UNIFARM SA sau la alţi distribuitori din piaţă.

De asemenea, 5 tipuri de medicamente oncohematologice importante vor fi distribuite secţiilor de oncohematologie, cu acoperire pe tot teritoriul ţării, de la sfârşitul săptămânii viitoare.

În ceea ce priveşte medicamentul Vinblastina, acesta se va găsi la UNIFARM SA, la sfârşitul săptămânii viitoare, urmând a fi distribuit spitalelor în funcţie de necesarul fiecăruia.

Recomandări: