Declaratia comuna a Asociatiei Medicilor de Spital si Federatia Europeana a Medicilor Salariati

Asociația Europeană a Medicilor de Spitall și Federația Europeană a Medicilor Salariați au adoptat în cadrul Adunării Generale desfășurată în perioada 17-19 mai la Varna, o declarație prin care solicită guvernelor din țările membre ale Uniunii Europene:

– Asigurarea fără întrerupere a finanțării sistemelor de sănătate la un nivel comparabil cu media din țările Uniunii Europene, pentru a îndeplini primul factor pentru revenirea economică a Uniunii Europene,

– Îmbunătățirea dotărilor tehnice din spitale astfel încât să fie îndeplinite standardele științifice internaționale,

– Garantarea unui salariu minim pentru medicii de spital în concordanță cu calificarea lor, însă nu mai de minim 2 sau 3 salarii medii pe economie,

– Implementarea completă și rapidă în legislațiile naționale a Directivei privind Timpul de lucru,

– Obținerea unei balanțe între timpul de lucru al doctorilor și timpul personal și viața de familie,

– Garantarea autonomiei profesionale și a autoguvernării a medicilor de spital.

“Dreptul la sănătate este un drept fundamental, recunoscut de toate Tratatele europene. Delegațiile AEMH și FEMS, reunite la Varna consideră că menținerea calității în sistemele de sănătate din țările membre ale Uniunii Europene necesită condiții de muncă potrivite pentru doctorii din spitale”, se arată în declarație.

România a fost reprezentată la această reuniune de Colegiul Medicilor din România, Federația Sindicatelor Democratice ale Medicilor “Dr. Ioan Cantancuzino” și Camera Federativă a Medicilor.

“M-am simtit jenat cand am comparat situația din Romania cu cea a medicilor din celelalate țări. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții celorlalte țări au rămas șocați de condiția medicului din România, plecând de la veniturile pe care le obține, timpul de lucru și încălcarea independenței profesionale. Delegațiilor celor două organizații și-au manifestat susținerea pentru poziția Colegiului Medicilor din România și în condițiile în care medicii români vor decide mișcări de protest, vor asigura un lobby europeean pentru rezolvarea problemelor . Au fost delegați care au considerat rușinoase veniturile medicilor din România și Bulgaria. De aceea, menționarea veniturilor de 2, 3 ori este o consecință și a situației din România și Bulgaria, urmând ca într-o etapă ulterioară să determine linia europeană să stabilească un venit minim garantat pentru medicii din diferite sisteme din Europa”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.

În cadrul reuniunii, reprezentantul Colegiului Medicilor din România, Prof. dr. Vlad Tica a fost ales vicepreședinte al Asociației Europene a Medicilor de Spital.

AEMH este o asociație profesională a medicilor de spital care are ca scop principal îmbunătățirea tuturor aspectelor legate de condițiile din spital din Europa. Asigurarea unor bune condiții de muncă pentru doctori constituie o componentă extrem de importantă pentru a calitatea actului medical și siguranța pacientului. AEMH apără interesele medicilor de spital, se implică în dezbaterile legate de directivele europene și legislația națională în ceea ce privește condițiile de muncă, Directiva Europeană privind Timpul de Lucru, Directiva privind Serviciile în Sănătate, libera mișcare a profesioniștilor din sănătate, etc.

Recomandări: