Premiera est europeana in chirurgia cardio-vasculara

Un pacient în vârstă de 67 de ani, diagnosticat cu multiple maladii, majoritar afecțiuni cardiovasculare severe, a fost salvat printr-o procedură de implantare a unei proteze cardiace aortice transcateter (TAVI) pe cale minim invazivă, printr-o incizie de 4cm, transaortic, fără deschiderea sternului, realizată în premieră în Europa de Est.

Operația a durat 2 ore și a fost realizată de HeartTeam a Spitalului European Polisano, coordonată de conf. univ. dr. Victor Costache, dr. Alexandru Voican, dr. Mihai Chiloflischi, dr. Cristina Leațu în colaborare cu echipa de la St. Joseph Hospital, University of New York condusă de prof. Charles Lutz, dr. Amad Nazem și profesorul dr. P. Rainer de la Universitatea din Kiehl, Germania.

Pacientul este un cunoscut medic pediatru din Iași. La 67 de ani, deși anterior nu avusese antecedente medicale, a fost internat în urgență la Spitalul European Polisano unde a fost diagnosticat cu nu mai puțin de 8 maladii care îi puneau în pericol viața: edem pulmonar, însoțit de stenoză aortică severă, cardiopatie ischemică și valvulară severă, insuficiență mitrală moderat-severă, tromboză apicală de ventricul stâng, fibrilație atrială persistentă, hipertenesiune pulmonară severă și diabet zaharat.

În cazul diagnosticului de stenoză aortică severă la pacienți cu risc chirurgical crescut este recomandată procedura TAVI care permite ca inima să funcționeze din nou în parametri normali, însă cele două tipuri de abord existente la momentul actual – femural (crește riscul de atac cerebral) și transapical (puncția inimii deja slabită) ar fi periclitat substanțial viața pacientului. Astfel că a fost luată decizia abordului transaortic pe calea aortei ascendente, fără a fi necesară oprirea inimii sau deschiderea sternului. Această procedură s-a dovedit a fi cea mai sigură și mai eficientă cale de a readuce la normal funcțiile inimii. În realizarea intervenției, echipa medicală a utilizat noul ecograf de ultimă generație Philips Epiq 7 cu sonda transesofagiana 3D care permite reconstrucția tridimensională a valvelor și evaluarea corecta post-operatorie a corecției chirurgicale. Proteza implantantă este un model revoluționar al companiei Edwards – Sapien 3.

”Acum mă simt bine spre foarte bine. Înainte nu puteam sta întins nici 5 minute, mă ridicam și abia după o oră mă așezam la loc in pat. Adevărul e că fără ajutorul medicilor în câteva săptămâni aș fi fost mort. Fără ei nu aș mai fi trăit. Eu am avut încredere 100% în dr. Costache și echipa lui, despre care am auzit că sunt cei mai buni. Toată echipa s-a comportat excelent cu mine, și nu doar cu mine, cu toată lumea de aici. Sunt niște oameni extraordinari.” a spus dr. Dan Popa. Intervenția a fost un real succes, fără complicații, starea pacientului fiind una bună și stabilă.

Echipa americană condusă de prof. Charles Lutz este la a doua vizită în cadrul Clinicii Universitare a Spitalului European Polisano, prin intermediul programului de colaborare a St. Joseph Hospital, University of New York cu Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, program susținut de compania americană LSI și Ministerul Sănătății.

Despre spitalul European Polisano

Înființat în anul 2013, Spitalul European Polisano din Sibiu este cea mai recentă și modernă investiție în domeniul medical din Romania, realizată prin prisma celor 20 de ani de experiență și activitate a Clinicii Polisano. Acesta face parte dintr-o structură integrată de centre de excelență în medicină la nivelul Europei și reprezintă o noutate pe piața serviciilor medicale din Romania, atât prin dotarea de excepție, cât și prin colaborările stabilite în premieră cu universități de medicină de prestigiu din Austria, Franța și Canada, dar și prin acordurile încheiate cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și cu Spitalul Clinic Județean Sibiu.

Recomandări:

X