Colegiul Medicilor din România face apel ca principala temă de dezbatere din campania pentru europarlamentare să fie starea sănătăţii

 

CMR îi roagă pe viitorii europarlamentari români să susţină Manifestul adoptat de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni pentru anul electoral 2014.

„Acceptarea de către europarlamentarii români, care vor merge după alegeri la Bruxelles a principiilor Manifestului CPME are o importanţă majoră pentru România pe plan intern şi extern. Pe plan intern, sănătatea în toate politicile determină o schimbare de mentalitate. Românii trebuie să înţeleagă că sănătatea nu ţine numai de sistemul sanitar, ci că ea trebuie să se regăsească în Legea Educaţiei, în Codul Muncii, în actele normative privind administraţia centrală şi locală. Românii trebuie să înţeleagă că fondurile din sănătate nu constituie cheltuieli, ci o investiţie, că o stare de sănătate bună duce la creştere economică. Pe plan extern, România se poate afirma ca iniţiatoare a unor proiecte de combatere a inechităţilor şi inegalităţilor şi poate să devină lider în acest domeniu. Şi nu în ultimul rând dacă toţi parlamentarii români acceptă aceste principii, atunci ei vor putea depăşi diferenţele partinice şi ideologice, vor acţiona în comun şi vor reprezenta un model de unitate. Este deci în interesul cetăţenilor români şi al cetăţenilor europeni o astfel de abordare care poate să realizeze integrarea europeană şi în domeniul sănătăţii”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

 

Manifestul CPME pentru Alegerile Europene 2014

“Sănătatea în toate politicile”

Pledăm cu tărie pentru  abordarea – “sănătate în toate politicile ” – pentru a încuraja conștientizarea intersectorială și pentru acțiune în ceea ce privește factorii determinanți ai sănătății , pentru a preveni bolile și pentru a promova starea bună de sănătate în întreaga societate .

Restricții economice pentru bugetele de asistență medicală

Reducerile bugetare afectează serviciile de asistență medicală în ceea ce privește , de exemplu , accesul la îngrijire, tehnologiile din domeniul sănătății, la inovare și nivelul  de personal , cauzând astfel inegalitățile structurale în accesul la îngrijire. Deși recunoaște necesitatea de a respecta restricțiile bugetare, potențialul de reduceri bugetare în domeniul asistenței medicale este limitat și impactul trebuie să fie evaluat cu atenție. CPME consideră, de asemenea , că există oportunități pentru cheltuieli mai inteligente , de exemplu, cu privire la prevenirea bolilor, pentru a evita greutățile personale și economice mai mari de tratare a problemelor de sănătate.

O forță de muncă puternică în sănătate este cheia pentru îngrijiri de înaltă calitate pentru pacient

CPME promovează cel mai înalt nivel de educație medicală, instruire și practică , mobilitatea în condiții de siguranță a medicilor și pacienților, condițiile de muncă legale pentru medici și furnizarea de servicii medicale  etice și echitabile, bazate pe dovezi , în scopul de a obține cea mai bună calitate a asistenței medicale pentru toți pacienții din Europa .

Autonomie profesională

CPME solicită o recunoaștere clară a autonomiei profesionale și anume independența medicilor de a oferi asistență medicală în interesul pacienților, care este un drept al pacientului. Fie că este la nivel organizațional sau pacient-medic , acesta este un instrument vital pentru a obține asistență medicală de înaltă calitate.

Siguranța pacienților și calitatea îngrijirii

CPME promovează  cultura siguranței pacienților în sistemele de asistență medicală . La nivelul Uniunii Europene, CPME încurajează o abordare de analiză a sistemului atunci când studiază evenimente adverse într-un efort de a înțelege modul în care factorii umani, dispozitive medicale, organizații, produse farmaceutice, etc, toate interacționează pentru a crea condiții de siguranță în domeniul sănătății. CPME sprijină  de asemenea cele mai înalte standarde ale practicii medicale, în scopul de a obține cea mai bună calitate a îngrijirilor medicale pentru toți pacienții din Europa.

Etica și cercetarea medicală

Cercetare medicala este esențială pentru dezvoltarea de noi tratamente și medicamente noi. CPME face apel la factorii de decizie din Uniunea Europeană pentru a sprijini cercetarea medicala, pentru a consolida baza de cunoștințe europene, respectând în același timp standardele etice și  cel mai înalt nivel de protecție pentru pacienții care participa la cercetare.

Acces egal la sănătate

Inegalitățile în accesul la asistența medicală și o alegere sănătoasă pot fi găsite în Europa, nu numai între statele membre dar, de asemenea, în interiorul fiecărui stat membru. CPME consideră că aceste inegalități sunt  nedrepte nu numai din punct de vedere social  dar , de asemenea greșite din punct de vedere moral. Inegalitățile încalcă dreptul fundamental al pacienților la sănătate. CPME solicită ca acești determinanți juridici și sociali, din sănătate să fie abordați .

Medicii europeni fac apel la factorii de decizie din UE :

> Pentru a sprijini autonomia profesională a medicilor pentru a asigura asistență medicală de înaltă calitate

> Pentru a proteja un cadru eficient pentru siguranța pacienților și calitatea îngrijirii

> Pentru a lua măsuri trans- sectoriale de a încheia decalajul în ceea ce privește inegalitățile din domeniul sănătății .

CPME este disponibil pentru a furniza expertiză și sprijin în ceea ce privește obiectivele de mai sus ori de câte ori este nevoie .

 

Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME) reprezintă asociațiile medicale naționale din 32 de țări din Europa. CPME s-a angajat să contribuie din punctul de vedere al profesiei medicale la elaborarea politicilor la nivelul Uniunii Europene prin cooperare pro-activă pe o gamă largă de aspecte legate de sănătate și de asistență medicală. Noi credem ca cea mai buna calitate în sănătate și accesul la serviciile de sănătate ar trebui să fie o realitate pentru toată lumea. Colegiul Medicilor din România este membru al CPME.

 

Biroul de presă

Recomandări:

X