Întâlnire la Ministerul Sănătăţii pe tema transplantului

Eugen NICOLĂESCU, ministrul Sănătăţii, a purtat astăzi, 5 iunie 2013, o discuţie amplă pe tema transplantului cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), cei ai Consiliului Ştiinţific ai ANT, reprezentanţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, UMF Bucureşti şi Târgu-Mureş. La întâlnire au participat şi secretarii de stat Raed ARAFAT şi Adrian PANĂ.

“Am pus în discuţie 3 probleme importante – situaţia transplantului în România, modul în care evoluează bugetul pentru acest domeniu, în anul 2013, precum şi situaţia transplantului de cord”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen NICOLĂESCU, după întâlnire.

Ministrul Sănătăţii a apreciat că, încă există o serie de disfuncţionalităţi organizatorice, de logistică şi administrative la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant care trebuie rezolvate.

“ANT trebuie să ia în primire nişte activităţi importante cum ar fi gestionarea Registrului de donatori şi primitori, realizarea prognozelor transplantului pe tipuri de transplant, precum şi revizuirea normelor, unele vechi de peste 20 de ani, care nu mai corespund realităţilor”, a mai spus ministrul Eugen NICOLĂESCU.

În ceea ce priveşte bugetul pe transplant, participanţii la discuţii au convenit că este necesară o suplimentare a fondurilor pentru anul 2013, la rectificarea bugetară.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că obiectivul MS şi al tuturor celor care au participat la şedinţă îl reprezintă reluarea activităţii de transplant cardiac la Târgu-Mureş, în cele mai bune condiţii, şi într-un termen cât mai apropiat. De aceea, în perioada următoare, se vor găsi cele mai bune soluţii în acest sens, care vor fi prezentate şi discutate cu Primul Ministru Victor Ponta în cadrul viitoarei şedinţe de Guvern.

Recomandări:

X