Comunicat de presa CMR – bilant

28.10.2011

Desfăşurată în zilele de 27 şi 28 octombrie la Bucureşti, Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România a prezentat un bilanţ al mandatului conducerii în perioada 2007 – 2011 şi a ales si componenţa Comisiei de Disciplină a CMR.

“În prezent, Colegiul Medicilor din România a devenit o voce care se aude, dar care nu este mereu ascultată, care deranjează şi atunci se încearcă să i se pună pumnul în gură. Noi toţi trebuie să avem ideal, să credem in vise. Pentru a ajunge la acel ideal, trebuie să îţi asumi responsabilităţi, trebuie să aceepti să ţi se arunce lături in cap, trebuie să fii linşat dar nu trebuie să îţi abandonezi visul. Vă propun ca împreună să construim un vis, să redăm demnitatea, autonomia şi libertatea profesiei medicale”, a declarat în cadrul discursului său prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
În prezentarea sa, preşedintele CMR a amintit că un medic din România “primeşte” mai multe lucruri: o muncă epuizantă, venituri mici, prezumţia de vinovăţie, nerealizarea profesională.
“Ceea ce au obţinut medicii este acest pasaport de a emigra dintr-o tara in care nu sunt respectati de cei care au pârghiile puterii, indiferent de culoarea lor politică în alte ţări în care pot lucra fără să fie ameninţaţi tot timpul în ceea ce priveste autonomia lor profesionala, indepenenşa in realizarea actului medical. Concluzia este ca medicul este un personaj obosit, extenuat, obligat sa improvizeze şi sa suporte agresiunile politicienilor, decidentilor, mass mediei”, a continuat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
În timpul acestui mandat, Colegiul Medicilor a avut batalii de dus pentru a apăra imaginea si drepturile medicilor, a luat pozitie impotriva atacurilor inacceptabile, inadmisibile, grobiene si incompetente la care au fost supuşi medicii.
In acelasi timp, CMR a încercat să introduca si in Romania acea procedura de rezolvare pe cale amiabila recomandata de Consiliul Europei a raspunderii civile in domeniul medical (malpraxisul), proiect aflat in discutia Guvernului.
De asemenea, a fost propus un proiect legislativ de modificare a reglementării profesiei si de organizare a CMR-ului.
Oficialii CMR au propus soluţii pentru a opri exodul medicilor dar şi deblocarea posturilor din sistemul sanitar, au purtat negocieri pentru Contractul Cadru şi au atacat in instanta anumite hotarâri..
CMR a sustinut miscarea sindicală in domeniul medical, a solicitat  salarizare decenta, excluderea medicilor din categoria de bugetari, eliminarea impozitatii in plus a orelor de garda.
Colegiul Medicilor a încheiat alianţe cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Colegiul Psihologilor, Ordinul Asistentelor şi Moaşelor, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali, Asociaţia Internaţională a Producătorilor de Medicamente, etc.
Întregul discurs, aplaudat la scenă deschisă, de cei peste 200 de reprezentanţi ai medicilor din întreaga ţară îl puteţi citi pe  TEXT sau il puteţi viziona pe VIDEO

Biroul de presă

Recomandări: