Achizitie de lapte praf

În anul 2011, Ministerul Sănătăţii va aloca 5 milioane de lei pentru achiziţia de lapte praf.

 

Direcţiile de sănătate publică vor primi, în perioada următoarea, fonduri pentru a demara achiziţia de lapte praf la nivel local.

 

În acest an, s-a hotărât ca produsul să fie distribuit numai pe criterii medicale,  pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie).

 

În plus, vor beneficia de lapte praf copiii ale căror mame au decedat şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament.

 

Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, ca şi până în prezent, pe reţetă, de către medicul de familie.

 

La sfârşitul anului 2010, la nivelul naţional exista un stoc de 200 000 kg lapte praf, cantitate suficientă pentru o perioadă medie de cel puţin 4 luni. Până la demararea noilor achiziţii, Ministerul Sănătăţii va redistribui cantităţile excedentare de lapte praf de la nivelul unor direcţii de sănătate publică la cele care au epuizat stocurile.

Recomandări: