Deficitul la fondul de sanatate este de 18%

Colectarea la fondul de sănătate se face în proporţie de 82%, existând un deficit de 18 procente, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.
Preşedintele CNAS a precizat că, de la 1 iulie, va intra în vigoare, după ce va fi supusă dezbaterii publice, noua modalitate de compensare pe clase de medicamente.


Lucian Duţă a explicat că acesta este un sistem care e adoptat în multe ţări europene, printre ele şi Olanda.

El a subliniat că aceasta va permite o accesibilitate mai mare a pacienţilor la medicamente. Cele care sunt sub preţul de referinţă vor fi suportate de CNAS şi vor fi compensate 90%. Preşedintele CNAS a subliniat că nu se ia în considerare cel mai mic preţ de referinţă, ci se va face o medie.

În ceea ce priveşte poziţia medicilor care au acţionat în Justiţie Contractul-cadru pe 2010 şi normele de aplicare, Duţă a susţinut că prof. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), îşi face campanie electorală. El spune că, după discuţiile purtate cu medicii de familie, poziţia CMR nu este reprezentativă pentru asociaţiile profesionale ale acestora.

Directorul financiar de la Spitalul Municipal Paşcani, Daniela Miron, a declarat, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o reprezintă a primit doar 52% din fonduri pentru acoperirea salariilor. Ea a evidenţiat că spitalul se descurcă prin faptul că au făcut rezerve pentru patru – cinci luni de medicamente şi materiale sanitare şi un cont disponibil pentru o perioadă similară.

Recomandări: