Comunicat de presa – concedii medicale

Colegiul Medicilor din Romania este indignat de reglementarea propusa de Ministerul Sanatatii si aprobata de Guvern prin care pacientii aflati in concediu medical sunt verificati acasa cu politia. CMR a inaintat MS propuneri cu privire la acest act normativ, dar acestea nu au fost luate in considerare desi au fost redactate de specialisti care au expertiza in domeniu.  

"Este o masura abuziva si politieneasca inacceptabila intr-un stat de drept. Vorbim practic de arest la domiciuliu. Pacientul are un drept la concediu medical, un drept castigat prin plata unor contributii si ca urmare dreptul castigat nu poate fi transformat în obligatia de arest la domiciliu. În opinia noastra aceasta propunere este o rusine pentru statul român. Este inadminisibil si vom sesiza toate forurile europene in privinta acestei retineri a pacientului la domiciliu si a verificarii lui de catre politie", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Potrivit hotararii de guvern, pacientul trebuie sa fie la domiciliu pe durata concediului medical, in fiecare zi intre orele 8,00 – 11,00, 12,00-17,00 si 18,00 – 20,00. Acest lucru poate da nastere unor abuzuri. Pacientul poate merge la farmacie si daca intarzie si nu a raspuns politiei, nu i se mai plateste concediul si medicul este sanctionat.  "Aceasta hotarare pleaca de la premisa ca atat pacientii, cat si medicii sunt infractori. Aplicarea acestei reglementari va determina medicii sa nu mai prescrie concedii medicale chiar daca pacientii sunt bolnavi de frica amenzii. Problemele din sistem nu se rezolva prin cresterea numarului de contraventii, cele deja introduse nu au adus un mare castig", a continuat prof. Astarastoae.    

Biroul de presa

Recomandări: