Reguli noi in unitatile de primiri urgente din spitale

Prioritatea consultarii o au persoanele aflate in starea cea mai grava

Plecand de recentul caz de la Slatina, cand un pacient a fost pasat de la medic la medic, pana a murit pe holul spitalului, la sfarsitul saptamanii recent incheiate, ministrul Sanatatii a aprobat Protocolul National de Triaj al Pacientilor din Structurile pentru Primirea Urgentelor.
Protocolul stabileste un model de triaj al cazurilor de urgenta care se prezinta in Unitatea de Primiri Urgente, astfel incat prioritatea consultarii sa revina intotdeauna persoanelor aflate in starea cea mai grava.


Intocmit dupa o formula care se practica, deja, in alte state, acest algoritm stabileste modul de incadrare a fiecarui caz, intr-o categorie anume, in momentul prezentarii in urgenta, fiind aplicat mai ales atunci cand Unitatea de Primiri Urgente este aglomerata. De asemenea, prin acest document a fost stabilit si timpul maxim care trebuie sa se scurga de la sosirea pacientului pana la consultarea sa de catre primul medic. Concret, iata ce reguli a instituit noul ministru al Sanatatii pentru interventii: -COD ROSU – situatie de gravitate maxima, care impune consultarea imediata a pacientului; -COD GALBEN – situatie care prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 10 minute; -COD VERDE – se prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 30 de minute; -COD ALBASTRU – prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 60 de minute; -COD ALB – prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 120 de minute.
Masura dispusa de catre ministru mai prevede faptul ca, ulterior consultarii de catre primul medic, in fiecare caz se va urmari procedura normala instituita in Unitatea de Primiri Urgente, pacientul fiind investigat, tratat si consultat, la nevoie, si de catre alti specialisti din spital, in vederea luarii deciziei de internare, externare sau transfer.
 

 

Sursa: Ziarul Prahova

Recomandări:

X