Primul transplant pulmonar in Romania, programat pentru 2009

Medicii specialisti vor efectua in 2009, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, primul transplant pulmonar din Romania, au anuntat reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant (ANT).


"Pe lista de asteptare se afla patru pacienti ce necesita transplant pulmonar. Daca totul decurge bine si nu vom avea probleme de ordin tehnic, vom face, in premiera in Romania, transplant pulmonar. Exista pacienti la noi in tara care se afla in evidenta cu transplant pulmonar, dar au fost operati in strainatate", a precizat presedintele Consiliului stiintific al ANT, prof. dr. Irinel Popescu.

De asemenea, pe listele de asteptare se mai afla 2.100 de pacienti care necesita transplant renal, 300 de pacienti care au nevoie de transplant hepatic, 100 de bolnavi care au nevoie de transplant medular si 70 care au nevoie de o inima noua, se arata in raportul ANT.

"In acest an, am reusit sa efectuam 400 de transplanturi de organe, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa fata de alti ani, in care reuseam sa facem doar cateva zeci de transplanturi. De asemenea, la nivel national, s-au efectuat 600 de transplanturi de tesuturi", a precizat directorul ANT, dr. Victor Zota.

Cele mai multe transplanturi efectuate in Romania, in 2008, au fost cele renale (198), urmate de cele medulare (83). De asemenea, s-au realizat sase transplanturi de inima. Reprezentantii ANT sustin ca urmeaza sa achizitioneze un aparat de perfuzie a inimii, care va permite transportul organului timp de pana la 11 ore, de la donator la primitor. Perfuzia va mentine inima functionala, printr-un mecanism care pompeaza sange cald.

Potrivit ANT, in 2008, a fost pus la punct si a devenit functional Registrul National de Transplant.

In prezent, in Romania, transplantul de la o persoana aflata in moarte cerebrala se poate efectua numai cu acordul familiei.

Sursa NewsIn

Recomandări:

X