Colegiul Medicilor din România: Politicul, fie de extremă stânga, dreapta, de centru sau tehnocrat, nu trebuie să intervină prin măsuri juridice populiste în școala de medicină românească, în tradiția și în sistemul său de valori perene

Colegiul Medicilor din România susține valorile şi tradiţiile Şcolii Medicale Româneşti şi menţinerea acesteia în afara deciziilor politice brutale.

Carol Davila, Ana Aslan, Constantin Arseni, Ioan Cantacuzino, Victor Babeş, Dimitrie Gerota sunt nume mari ai profesorilor de medicină din România care au făcut nu numai școală de medicină dar au fost şi unii dintre cei mai apreciați “manageri”.  Aceștia și mulți alții ca ei au fost medici, profesori şi în același timp întemeietori și conducători de spitale și nu au avut nevoie nici ei și nici medicina românească de măsuri politicianiste pentru a-și îndeplini cu cinste menirea sau pentru a aşeza şcoala românească de medicină la loc de cinste la nivel mondial.

Considerăm că politicul, fie de extremă stânga, dreapta, de centru sau tehnocrat, nu trebuie să intervină prin măsuri juridice populiste în școala de medicină românească, în tradiția și în sistemul său de valori perene. Rolul politicienilor este să ia acele măsuri care să determine alocarea unor resurse financiare corespunzătoare, apariţia de noi și moderne unități medicale iar medicii să rămână ori, după caz, să se întoarcă în țară.

Majoritatea spitalelor sunt tot cele vechi, finanțarea este departe de nevoia socială iar medicii pleacă în masă în căutarea unui mediu de lucru profesionist. Atragem atenţia asupra faptului că, pâna la momentul actual, peste 14.000 de medici români au ales să plece din ţară.

În opinia noastră demersul politic actual îngrădeşte activitatea în învăţământul medical şi încalcă principiile democratice, deontologice şi academice ce stau la baza învăţământului universitar şi postuniversitar.  Spitalele clinice din România au nevoie de coordonarea unor specialişti cu competenţe didactice şi medicale care să continue procesul firesc de formare şi perfecţionare medicală recunoscut şi apreciat oriunde în lume.

Atragem atenţia că Ordonanta de Urgenta nr. 79/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prin care sunt introduse măsuri suplimentare în ceea ce priveşte activitatea persoanelor care exercită funcţii de conducere la nivelul spitalelor şi al serviciilor de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a fost adoptată  de Guvern fără să se ţină cont de semnalul de alarmă tras de Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie (Consiliul Naţional al Rectorilor) şi  de Asociaţia Decanilor Facultăților de Medicină din România (ADFMR) potrivit cărora  “prin adoptarea acestei OUG se încalcă grav principiile democratice, deontologice şi academice ce stau la baza învăţământului universitar şi postuniversitar, dar şi a activităţii medicale din România, conducând astfel la separarea formării şi exercitării profesionale, periclitând totodată dreptul la recunoaştere automată a statutului profesiei de medic”

Colegiul Medicilor din România susţine, alături de membrii comunităţii academice medicale, respectarea rolului Universităţilor/Facultăţilor de Medicină  în coordonarea procesului didactic, medical, curativ și decizional în cadrul unităţilor spitalicești cu activitate academică.

În plus, CMR atrage atenţia că în orice proiect legislativ care vizează  statutul,  organizarea şi funcţionarea  unităţilor clinice, consultarea mediului academic universitar este obligatorie .

Totodată, menţionăm că Legea nr. 95/2006 prevedea deja că managerii de spitale pot fi persoane fizice sau juridice, absolvente ale unei instituţii de învăţământ superior şi ale unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, singurele exluse de la regulă fiind spitalele universitare, implicate direct în procesul de instruire a studenţilor la medicină şi a medicilor rezidenţi.

Colegiul Medicilor din România  nu a suținut și nu va susține sub nicio formă măsuri în spatele cărora se ascund doar interese politice. Militam pentru şcoala românească de medicină, pentru tradiţiile şi valorile care au consacrat-o şi pentru menţinerea acesteia în afara deciziilor politice şi a politicienilor.

Recomandări: