10.06.2011
Forumul Industriei Farmaceutice, eveniment organizat de Pharma Business Solutions sub patronajul Ministerului Sanatatii a reunit la masa de dialog actorii importanti ai industriei farma si decindentii sistemului de sanatate.
Eveniment notabil al anului, Forumul Industriei Farmaceutice a fost oportunitatea prin care participantii au interactionat cu vorbitorii de marca analizand pertinent dificultatile si disfunctionalitatile cu care se confrunta deopotriva autoritatile, industria si pacientii, ca in final, sa fie lansate catre reprezentantii CNAS si MS propuneri concrete de deblocare.
Deschizand lucrarile Forumului, Roberto Musneci, Senior Partener Serban Musneci & Associates a ridicat cateva probleme cheie legate de nivelul actual de rambursare din perspectiva schimbarilor survenite in ultimul an, de pretul de referinta al medicamentelor, de modalitatea de aplicare a clawback-ului in Romania, de competitivitatea pe piata farmaceutica, dar si de exportul paralel – fenomen generalizat sau punctual.
Un studiu al pietei farmaceutice, bogat in cifre si sintetizand evolutia acesteia in timp pana la momentul prezent, a fost prezententat de catre Directorul CEGEDIM Romania, Petru Craciun.
Un interes deosebit a suscitat prezentarea dr. Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului Concurentei, care a precizat ca principala preocupare a institutiei va ramane exportul paralel care va fi reglementat in cateva luni. Bogdan Chiritoiu a apreciat ca este nevoie de dialog intre autoritati si industria farma pentru a reglementa regimul legal al acestei practici.
La fel de bine primit a fost discursul Presedintelui AstraZeneca Romania: “Health is Wealth – slogan sau necesitate? ”. Acesta a subliniat ca nevoia medicala este o realitate care necesita finanare corecta si cadru lucrativ, industria farmaceutica fiind participant activ in sistemul de sanatate.
Prezenta pe intreg parcursul evenimentului, dr. Ioana Bianchi, Consilier al Presedintelui CNAS, discursul prezentat, interventiile pe care le-a avut, dar si promisiunea pe care a facut-o reprezentantilor industriei ca imediat dupa terminarea Forumului propunerilelor lor vor ajunge pe masa de lucru a Pesedintelui Lucian Duta, au avut un impact deosebit asupra auditoriului. Ramane de subliniat de asemenea, promisiunea pe care Consilierul a facut-o principalilor sustinatori ai industriei de a intermedia o “intalnire tripartita”: distribuitori, producatori, CNAS.
Cu un titlu atractiv, prezentarea Country Manager Amgen, dr. Regis Lhomme : “Mituri si realitati despre piata farmaceutica din Romania” a fost mai mult decat o analiza obiectiva a situatiei pietei la momentul actual.
O consistenta si reala dezbatere a fost provocata de catre reprezentantii industriei farma: Directorul Executiv ARPIM, Dan Zaharescu, Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, dr. Viorel Vasile, Director Relatii Externe Amgen Romania, dr. Sorin Popescu. De mentionat masurile implementabile pe termen scurt si mediu propuse de catre Dan Zaharescu: introducerea prescriptiei electronice, crearea unui registru al facturilor, reducerea graduala a perioadei de decontare facturilor, clawback si registrele de pacienti. Din perspectiva dr. Sorin Popescu “bugetul alocat sanatatii este insufficient pentru acoperirea consumului, piata farmaceutica creste mai repede decat economia si creste necontrolat si exista si abuzuri si fraude in prescriere, motiv pentru care s-au impus masuri de limitare a consumului de medicamente pe piata farmaceutica.” Ca si la editia de anul trecut si de aceasta data, dr. Viorel Vasile a fost intr-un dialog direct cu reprezentantul CNAS, propunand solutii concrete pentru reducerea costurilor nejustificate si cresterea veniturilor MS si CNAS. Acesta a propus: reorganizarea asistentei medicale in spitale, controlul si ajustarea prescriptiilor, revizuirea listei de compensate si gratuite, colectarea corecta a taxei de viciu, aplicarea clawback-ului intr-o forma clara si coerenta, recuperarea restantelor de la companiilor restante si introducerea coplatii in mod correct si just din punct de vedere social.
In urma discutiilor suscitate de tema “Inovativ si Generic- prezenta echilibrata pe o piata matura”, concluzia unanima a fost ca aceste doua categorii de medicamente nu se concureaza, prezenta lor pe piata fiind necesara in egala masura, ele nefiind altcumva decat complementare.
Foarte apreciata de catre participanti a fost sesiunea alocata Health Technology Assesment (HTA) in care, atat dr. Simona Melnic, Membru al Camerei de Comert Americane in Romania, cat si dr. Adrian Pana, Consilier personal Cabinet Secretar de Stat Ministerul Sanatatii au accentuat necesitatea si din perspectiva Uniunii Europene infiintarii unei agentii nationale HTA si in Romania care prin expertii sai isi vor pune expertiza la dispozitia CNAS si MS.
In concluzie, editia 2011 a Forumului Industriei Farmaceutice a reliefat nevoia unui dialog continuu intre autoritatile sanitare si industria farmaceutica, particularitatile pietei romanesti impunandu-l, dat fiind ca dinamica acesteia dar si a business-ului cu medicamente din tara noastra sunt vizibil marcate de masurile pe care le impun instutiile care reglementeaza domeniul.