Lacunele României în studiul și terapia durerii, dezbătute la primul Congres Național de Durere – Iași, 30 mai-1 iunie 2013

 

Asociația de Algeziologie din România, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și Houston NPA vă invită la Congres Național de Durere din România în cadrul Zilelor Medicamentului, Ed. XXII-a, eveniment care va avea loc la Iași, Hotel Traian, în perioada 30 mai-1 iunie 2013. Peste 40 de lectori cu experiență, interesați de studiul și managementul durerii, își vor da concursul pentru a asigura înalta ținută a manifestării științifice.

Congresul Național de Durere este un eveniment interdisciplinar, creditat cu 17 puncte EMC și 24 puncte EFC. Coordonatorul științific al evenimentului este Prof. Emerit Dr. Ostin C. Mungiu. Partenerii oficiali ai evenimentului sunt Imago-Mol (Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară şi Structurală Nord-Est), Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciștilor, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași și Spitalul Universitar CF Iași.

Durerea, insuficient tratată în România

Pe 22 iunie, organizatorii congresului s-au întâlnit cu jurnaliștii pentru a discuta despre necesitatea organizării unui eveniment național dedicat exclusiv durerii. Prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu, președintele Asociației de Algeziologie, a vorbit despre capitolele la care România este încă în urmă față de alte state europene în ceea ce privește cercetarea și managementul durerii: „În România, durerea este insuficient sau prost tratată. A nu suferi este un drept al omului, dar acest lucru nu îl vedem de fiecare dată îndeplinit la noi. Dacă în alte țări există spitale și clinici dedicate exclusiv durerii, la noi nu există nici măcar nuclee de durere în fiecare spital.”

Potrivit profesorului Mungiu, cele mai frecvente dureri sunt cele de cap și de spate. Peste 83% dintre oameni acuză dureri de cap, dar numai 14% dintre acestea sunt migrene. „Restul apar ca urmare a excesului de muncă, a epuizării fizice și psihice, a stresului cotidian. Într-un procent foarte mare sunt înregistrate și durerile de spate. Și ele pot fi rezultatul stresului. Durerea de spate poate fi o stare de spirit. Nu o să vă vină să credeți, dar și durerile de spate și durerile hemoroidale pot apărea în situații de stres.”

Președintele Asociației de Algeziologie a continuat, insistând asupra importanței adaptării terapiei durerii în funcție de mecanismele acesteia: “Durerile nu răspund automat la un glonț magic.”Deși există diferite mijloace farmacologice și non-farmacologice pentru a trata durerea, aproximativ jumătate din durerile neuropatice nu răspund la analgezicele cunoscute, motiv pentru care se impune necesitatea dezvoltării unor medicamente mai eficiente. În acest sens, profesorul Mungiu spune că rolul cercetării este vital.

La Iași funcționează încă din 2001 unicul Centru pentru Studiul și Terapia Durerii din România centru care, în 2005, a dobândit și confirmarea de Centrul de Excelență. Activitățile sunt structurate în compartimentul experimental (unde sunt conduse cercetări fundamentale despre durere) și compartimentul clinic (cu subsecțiuni de reumatologie, oncologie, pediatrie, neurologie, care funcționează în diferite spitale din Iași).

În ciuda faptului că, pe parcursul timpului, centrul și-a dezvoltat considerabil baza materială, principala dificultate cu care se confruntă algeziologia în România o reprezintă lipsa de specialiști: „Am pierdut cadre valoroase care, din cauza salarizării foarte mici din țară au preferat să lucreze în laboratoare din străinătate. Nu din cauza aparaturii, aparatura am adus-o. Acum, acești oameni fac cercetări de vârf în SUA, Canada, Brazilia, Germania. Aici au rămas puțini specialiști, care nu știu cum să se mai împartă între obligațiile didactice, cercetare și clinică. Continuăm, totuși, să sperăm că vom mobiliza și alți specialiști în jurul nostru.”

Un prim pas a fost făcut anul acesta prin reintroducerea studiului durerii la studenții de la medicină: „Acum trei ani, când acest curs era în programa academică și era oferit studenților de la medicină ca și curs opțional, peste o treime din studenți optau pentru studiul durerii, în condițiile în care existau în jur de 24 de cursuri opționale. Cred că asta arată interesul mare pentru care studenții și viitorii medici îl arată față de această zona a medicinei.” a afirmat șef lucrări dr. Bogdan Tamba,

Congresul Național de Durere, un pretext în plus pentru a atrage atenția asupra importanței studiului durerii

În încercarea de a atrage și mai mulți specialiști interesați de studiul și managementul durerii, Asociația de Algeziologie din România organizează, în premieră, la Iași Congresul Național de Durere. Tema centrală a congresului va fi durerea viscerală, Asociația de Algeziologie aliniindu-se, astfel, la inițiativa Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii, care a declarat anul 2013 Anul Mondial de Luptă împotriva durerii viscerale. Simpozionul satelit dedicat durerii viscerale este programat pe 30 mai, când vor avea loc și cursurile pre-congres cu acces liber pentru studenți și rezidenți.

Anul acesta o întreagă sesiune de prezentări va fi dedicată exclusiv farmaciștilor, inițiativă salutată de președintele Colegiului Farmaciștilor Iași, farm. Gabriela Ștreit: „Din 10 pacienți care intră pe ușa farmaciei, opt sunt cu simptom de durere. Dacă pacientul vine cu simptom de durere în farmacie, noi trebuie să îi găsim un analgezic care să îi amelioreze durerea, dar fără să ne depășim limitele (…)Ni se adresează din ce în ce mai mulți pacienți cu durere și trebuie să vedem cum putem avea o comunicare bună cu medicul și pacientul.”

Sesiunea pentru farmaciști va fi coordonată de șef lucrări dr. Veronica Bild: „Eu reprezint legătura între asociație și practicieni. Suntem încântați că avem o sesiune numai pentru farmaciști, pentru că am sesizat că solicitările sunt foarte mari pentru simpozioane și conferințe despre terapia durerii și, mai ales, automedicația în durere.”

Programul științific din celelalte două zile de congres este structurat tematic, evidențiind disciplinele în care problematica durerii aduce cele mai mari provocări: medicina de familie, neurologia, reumatologia, ginecologia, pediatria, oncologia. Alături de temele strict medicale, pe agenda discuțiilor se află și subiecte precum: durerea ca problemă de sănătate publică, drepturile pacientului cu durere și legislația în domeniul înregistrării prețurilor și compensării medicamentelor și al folosirii și distribuirii analgezicelor.

Printre lectorii care vor asigura înaltul nivel științific al manifestării se află: prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu, prof. dr. Marin Burlea, prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, prof. dr. Stela Goția, prof. dr. Cornel Neamțu, prof. dr. Cristian Dinu Popescu, prof. dr. Mircea Onofriescu, prof. dr. Sandor Vlaicu, prof. asociat dr. Constantin Iordache, prof. asociat dr. Georgeta Diaconu, prof. asociat dr. Constantin Ailioaie, conf. dr. Elena Albu, conf. dr. Valentin Ambaruș, conf. dr. Andrei Tica, conf. dr. Ioana Grigoraș, conf. dr. Florin Mitu, șef lucrări dr. Antoniu Petriș, șef lucrări dr. Elena Rezuș, șef lucrări dr. Diana Hodorog.

Taxele de participare la Congresul Național de Durere de la Iași sunt cuprinse între 90 lei și 175 lei pentru membrii AAR (Asociația de Algeziologie din România) și între 110 lei și 220 lei pentru ceilalți participanți. Informații despre înscriere și program se găsesc la: [email protected], pe site-urile www.algezio.ro și www.houston.ro și la tel/fax 021-317.09.43, 0725.221.018.

Recomandări: