Se reduce durata de pregatire prin rezidentiat in unele specialitati

Medicii vor avea nevoie de mai puţini ani pentru a se titulariza într-o specialitate, având în vedere că, începând cu concursul din acest an, se va reduce durata de pregătire prin rezidenţiat pentru unele specialităţi, se arată într-un comunicat transmis duminică AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit noului Ordin al ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial de vineri, 23 iulie, din 59 de specialităţi medicale a fost redusă durata de pregătire cu un an în cazul a 36, în majoritate specialităţi medicale sau paraclinice.


'Am scutit astfel 36 de ani pentru pregătirea în specialitate. Avem două avantaje prin aplicarea noilor prevederi: în primul rând, vom obţine formarea mai rapidă a medicilor specialişti care intră să lucreze în spitalele din România, iar pe de altă parte venim în sprijinul medicilor care nu vor mai fi nevoiţi să aştepte ani întregi pentru a putea profesa. De asemenea, prin aceste măsuri ne vom alinia şi noi prevederilor europene, conform Directivelor în vigoare', a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, potrivit comunicatului de presă.

Cea mai scurtă durată de pregătire în specialitate a rămas 3 ani, iar cea mai lungă 6 ani.

'Nu va mai exista Rezidenţiat cu durata de 7 ani. Conform normelor vechi, ca să obţină specializări în chirurgie generală, chirurgie cardiovasculară şi neurochirurgie, medicii erau nevoiţi ca, după cei 6 ani de pregătire universitara, să mai înveţe, în plus, înca 7 ani. În prezent, pentru a obţine aceste specializări, durata de pregătire este de 6 ani', precizează comunicatul MS.

Anul acesta, concursul de Rezidenţiat va avea loc pe 21 noiembrie.

Metodologia de desfăşurare a concursului va fi publicată săptămâna viitoare, anunţă MS. Raportat la anul trecut, nu vor exista modificări în ceea ce priveşte bibliografia sau locul de desfăşurare a concursului.

Măsurile Ministerului Sănătăţii sunt susţinute de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie şi de asociaţiile şi federaţiile studenţilor medicinişti.

Recomandări:

X