Comunicat de presa – concedii medicale

Colegiul Medicilor din Romania si Coalitia Organizatiilor Bolnavilor Cronici din Romania au sesizat Avocatul Poporului cu privire la aspecte care vizeaza neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta cu nr. 36/2010 privind modificarea si completarea OG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.


Cele doua organizatii au solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea ordonantei citate. „Efectuarea acestui control poliţienesc al prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată de către organele de poliţie, în condiţiile în care nu există nici un fel de garanţii legale de natură să asigure evitarea unor abuzuri, aduc atingere dreptului la integritatea psihică a persoanei respective. Putem imagina nenumărate situaţii în care persoana respectivă, bolnavă fiind, din motive neimputabile (imobilizare la pat, pierderea cunoştinţei, părăsirea de urgenţă a domiciliului pentru scurte perioade de timp pentru procurarea de medicamente etc.) nu este prezentă permanent la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată. Permanenta teamă de a nu fi găsită de către organele de control creează persoanei respective o stare de tulburare care îi afectează integritatea psihică”, se arata in motivarea actiunii.
De asemenea, dna. prof. Alina Sirca a sesizat in nume propriu aceeasi institutie cu privire la ordonanta care reglementeaza concediile.
„Sunt incalcate grav drepturi si libertati fundamentale ale omunului, practic se instituie principiul periculos, de sorginte totalitara, al limitarii severe al dreptului de libera circulatie si al arestului la domiciliu, arest cosmetizat sub forma la fel de grava „arest pe caz de boala”, decis printr-o masura pur administrativa, in absenta totala a controlului vreunei instante de judecata”, scrie in cerere dna. prof. Sirca.

Recomandări:

X