Către,
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
SECRETARIAT GENERAL
Referitor la proiectul de modificare a OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate opinăm următoarele:
1. Verificare cu poliția a bolnavului constituie o vătămare adusă vieții private și intime a pacienților, ea este o măsură abuzivă și polițienească inaceptabilă într-un stat de drept. În plus, această această măsură de a nu părărsi localitatea și de a fi găsit la domiciliu, constituie o limitare a libertății de mișcare, și, ca urmare, ea poate fi dispusă doar de instanța de judecată. Este inadmisibil, și vom sesiza toate forurile europene, cu privire la această măsură de reținere forțată a pacientului la domiciliu și de verificare a prezenței lui cu poliția.
Pacientul are un drept la concediu medical, un drept câștigat prin plata unor contribuții și ca urmare dreptul câștigat nu poate fi transformat în obligația de arest la domiciliu. În opinia noastră această propunere este ilegalitatea o rușine pentru statul român și vă rugăm să ne comunicați numele persoanelor care au elaborat și susținut această prounere de arest la domiciliu.
2. În ceea ce părivește modificare propusă la art.48 opinăm în sensul menținerii formei actuale. Problemel din sistem nu se vor rezolva în nici un caz prin creșterea numărului de contravenții, dovadă faptul că nici introducerea celor deja existente nu a adus un mare câștig, ci crearea unor mecanisme de cointeresare atât a pacienților cât și a personalului medical.
3. Nu putem susține nici majorarea cuantumului amenzilor atât vreme cât studiile arată că nu cuantumul pedepsei împiedică fenomenul infracțional ci celeritatea cu care este descoperită și sancționată încălcarea legii.
4. În ceea ce privește sancționarea medicilor contravențional pentru o eventuală greșeală de completare a certificatului medical apreciem această măsură ca fiind abuzivă și o dublă sancționare atâta vreme cât medicul răspunde deja disciplinar pentru o astfel de greșeală.
În esență, acest proiect de lege nu rezolvă problemele cu adevărat importante din sistem. Probleme cu care se confruntă pacienții sunt altele și țin, în general, de birocrația excesivă din sistem, de greutatea în câștigarea drepturilor legale și de recuperare a indemnizațiilor la care au dreptul de lipsa unor facilități de plată și relaționare cu sistemul.
Pentru toate aceste motive nu putem susține proiectul în forma propusă.
PREŞEDINTE
Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE