Comunicat de presa – Contractul Cadru

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania, reunit vineri 26.02.2010 a luat cunostinta de tot felul de informatii privind posibilitatea schimbarii actului care va reglementa activitatea contractuala in medicina de familie si a ambulatoriului de specialitate, care nu au o confirmare oficiala, ceea ce trezeste starea de neliniste si nesiguranta in randul corpului medical. Fata de aceste lucruri, reprezentantii CMR solicita in mod ferm transparenta maxima si consultarea CMR in luarea unor astfel de dezicii care vor afecta lumea medicala.  
Colegiul Medicilor din Romania considera ca in acest domeniu mentinerea structurii fondului pentru plata serviciilor in medicina de familie de 90-10 si valoarea minim garantata pe toata durata derularii contractului, respectiv 5 lei/punct per capita si 3 lei pentru servicii constituie o modalitate eficienta de a pastra un standard minim de calitate in serviciile medicale primare si un minim de siguranta a pacientului care in acest mod va putea sa aiba acces liber si echitabil la serviciile de sanatate.
“Modificarile privind raportul per capita per servicii in sensul diminuarii procentului per capita vor atrage scaderea valorii punctului si implicit a venitului cabinetului punand sub semnul intrebarii posibilitatea functionarii acestora in sensul asigurarii accesului la servicii medicale a pacientilor. Suntem ingrijorati ca de la ultimele discutii nu mai exista comunicare intre CMR si CNAS in privinta Contractului Cadru a normelor de aplicare a Co-Ca si pentru a nu avea surprize Consiliul National a hotarat sa reitereze punctele de vedere principale privind observatiile si propunerile inaintate mentinandu-le. Am fi bucurosi daca reprezentantii CNAS si MS ar relua dialogul cu CMR, respectiv consultarile privind continutul Co-Ca si normele de functionare pe 2010", a declarat lector univ. Dr. Constantin Carstea, vicepresedinte CMR.
In cadrul Consiliului National a fost prezentata pozitia CMR in interiorul organismelor europene ale medicilor.
“In prezent, se desfasoara discutii intre NMA (National Medical Asociation – organismele legale ale corpului profesional medical din fiecare tara), CPME (uniunea NMA-urilor din tarile europene) si EMO (European Medical Association, grupeaza atat NMA-urile, cat si alte organisme ale medicilor) asupra statutului actual, cat si a perspectivelor functionarii acestor organisme impreuna”, a precizat dr. Gheorghe Borcean, vicepresedintele CMR.

Biroul de presa al CMR

Colegiul Medicilor din România protestează faţă de introducerea anumitor prevederi în proiectul de Contract cadru pe 2010 care nu au fost prezentate în cadrul consultărilor şi care vor afecta în mod grav activitatea medicilor de familie si ambulatoriului de specialitate. “Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a venit în modul netransparent şi abuziv cu care ne-a obişnuit cu un proiect de Contract Cadru care va diminua veniturile cabinetelor medicilor de familie şi ambulatoriului de specialitate cu aproximativ 30%. De asemenea, în proiectul de Contract Cadru au crescut penalizările pentru cabinetele medicale, dar nu se stipulează nimic despre penalizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în cazul în care nu se respectă contractul”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
În proiectul Contractului Cadru pe 2010, publicat pe site-ul CNAS
s-au introdus alte noi mtive penalizari, s-a dublat, respectiv triplat procentul de de penalizare a furnizorilor de servicii, nu se mai garantează valoarea minimă la plata per servicii, ea putând fi mai mare sau mai mică (acest lucru este echivalent in opinia noastra cu a semna un contract în alb cu casele judeţene).
De asemenea, a fost modificat procentajul alocat a valorii punctului “per capita” de la 90% la 70%, ceea ce va duce la scăderea cu cel puţin la 25-30% a veniturilor cabinetelor.
Proiectul Contractului Cadru mai prevede rezilierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie în decurs de 6 luni dacă numărul celor de pe listă (asiguraţi şi înscrişi) scade cu mai mult de 20%, în condiţiile în care SIUI-ul este nefuncţional, iar numărul asiguraţilor şi al salariaţilor în general scade în fiecare lună datorită crizei economice, iar casele judeţene de asigurări de sănătate nu transmit confirmarea evidentelor actualizate lunar.
O altă prevedere nouă introduce în cadrul actelor obligatorii de încheiere a contractelor cu casele judeţene de asigurări de sănătate obligaţia furnizorilor de a achita contribuţia de 0,85% pentru concediile medicale deşi Ordonanţa de Urgenţă cu nr. 188/2005 nu prevede acest lucru pentru liber profesionişti.
Reprezentanţii CMR au fost excluşi de la controlul calităţii serviciilor medicale, care vor fi efectuate doar de CJAS si DSP, instituţii care nu au specialiştii necesari pentru acest lucru.
Proiectul Contractului Cadru încalcă ordinul de ministru privind preluarea unui praxis prin obligarea medicului căruia îi încetează contractul de a preda documente CJAS şi nu medicului care va prelua praxisul.

Biroul de presa al CMR

Recomandări:

X