Gripa porcina

Asemanator oamenilor, si porcii se pot imbolnavi de gripa. Insa, virusul care declanseaza gripa porcina nu are aceleasi caracteristici ca virusul gripei umane. Din aceasta cauza rare sunt cazurile in care gripa porcina apare in randul oamenilor, si atunci intamplandu-se mai ales in randul celor care intra in contact direct cu animalele infectate.

Virusul care a declansat noul focar de gripa porcina este diferit de precedentii. Acesta poate fi transmis de la om la om, adica persoanele care nu au intrat in contact direct cu porcii infectati pot face boala.

Cat se sevara este gripa porcina?
Cazurile actuale de gripa porcina au diferite grade de severitate. De exemplu, primele infectii inregistrate in SUA au fost usoare, dar tot in SUA a existat si un deces cauzat de gripa porcina.

Momentan, este imposibil de stiut cat de agresiv este virusul, deoarece acesta se poate schimba, devenind din ce in ce mai periculos sau din contra. Oamenii de stiinta monitorizeaza evolutia noului virus al gripei porcine.

Simptome

Simptomele gripei porcine sunt asemanatoare gripei normale, astfel pacientul prezinta:
febra;
– tuse;
– durere in gat;
– dureri musculare;
– dureri de cap;
– frisoane;
– oboseala.

Au existat cazuri in care pacientii au prezentat diaree si varsaturi in urma infectarii cu virusul gripei porcine.

Deoarece aceste simptome pot fi provocate si de alte afectiuni, medicul specialist este singura persoana in masura sa spuna daca un pacient este infectat sau nu cu virusul gripei porcine.

Diagnosticul se pune numai in urma efectuarii testelor de laborator!

Cand trebuie consultat medicul?

Daca o persoana prezinta simptomele caracteristice gripei porcine, aceasta trebuie sa intre in carantina la domiciliu, iar atunci cand tuseste sau stranuta trebuie sa isi acopere nasul si gura cu un material textil sau servetel nazal, care se va arunca ulterior la gunoi.
Urmatorul pas este spalarea mainilor!

Daca sunt respectate aceste reguli minine de igiena este prevenita raspandirea virusului gripei porcine.

Daca pacientul prezinta simptomatologia gripei porcine, iar de curand a fost intr-o zona cu risc ridicat de infectare cu virusul ce produce aceasta afectiune, cum ar fi Mexic, specialistii recomanda consulatarea de urgenta a medicului.

De retinut!

Medicul nu poate pune spune de la prima consulatatie daca pacientul sufera sau nu de gripa porcina, insa in urma testelor de laborator, cu siguranta pacientul va primi un diagnostic corect.

Cum se transmite gripa porcina?

Aparent, noul virus al gripei porcine se transmite asemanator gripei umane. Astfel, o persoana se poate infecta in urma contactului direct cu o persoana bolnava, sau prin atingerea obiectelor folosite recent de persoana bolnava.

De asemenea, virusul gripei porcine poate fi transmis pe calea aerului. Daca pacientul nu isi acopera gura si nasul atunci cand tuseste sau stranuta germenii infectiosi sunt raspanditi in aer.
Din aceste motive spalatul mainilor este un obicei sanatos de viata, chiar si atunci cand o persoana nu este bolnava.

Persoanele infectate cu virusul gripei porcine incep sa transmita virusului cu o zi inainte ca primele simptome sa se manifeste, timp de 8 zile dupa ce persoana s-a imbolnavit.

Tratament

In Mexic si SUA, gripa porcina este tratata cu antiviralele Tamiflu si Relenza. Centrele de control si prevenire a bolilor (CDC) de la Atlanta, Statele Unite, recomanda aceste medicamente pentru prevenirea si tratarea gripei porcine.
Eficienta acestor medicamente este maxima daca sunt administrate in termen de 48 ore de la debutul primelor simptome ale afectiunii.

Insa, din cauza reactiilor adverse nu toate persoanele pot urma un tratament cu aceste medicamente.

1. Exista un vaccin impotriva gripei porcine?
Momentan , gripa porcina nu poate fi prevenita prin vaccin, dar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si CDC, deja au facut primul pas in crearea acestui vaccin.
Trebuie mentionat ca dezvoltarea unui vaccin este un proces de lunga durata, si poate durata si cateva luni.

2. Am facut vaccinul anti-gripal. Sunt protejat/a si impotriva gripei porcine?
Nu. In acest sezon, vaccinul anti-gripal nu a fost modificat pentru a preveni si infectiile cu alte tulpini, cum ar fi tulpina virusului gripei porcine. De fapt, nimeni nu a sesizat la timp aparitia infectiilor cu virusul gripei porcine. Vaccinul anti-gripal protejeaza impotriva anumitor tulpini ale virusului care declanzeaza gripa umana, iar gripa porcina este cu totul alta afectiune.

Profilaxie

CDC recomanda urmatoarele metode de prevenire:

1. Spalarea mainilor in mod regulat cu apa si sapun, in special dupa tuse sau stranut. Sau se recomanda folosirea servetelor umede cu alcool pentru curatarea mainilor.

2. Evitarea contactului direct cu persoanele infectate.

3. Evitarea atingerii gurii, nasului sau ochilor persoanelor infectate.

Carnea de porc mai poate fi consumata?
Da. O persoana nu se poate imbolnavi de gripa porcina daca consuma carne de porc sau alte preparate din carne de porc.

Ce altceva mai trebuie facut?
Informarea asupra ceea ce se intampla in zona in care traiesti. Daca apar cazuri de gripa porcina in zona respectiva autoritatile sunt obligate sa informeze populatia. Iar, daca au fost diagnosticate primele cazuri de gripa porcina, populatia nu trebuie sa intre in panica, ci sa fie putin mai precauti.

Gripa porcina in Mexic

Momentan nu este cunoscut motivul pentru care gripa porcina din Mexic a luat forme mai agresive, decat in celelalte tari. Oamenii de stiinta din intreaga lume cerceteaza diferentele dintre cazurile aparute in Mexic si cele din alte zone ale lumii.

Ultimul focar de gripa porcina din Mexic a fost inregistrat in 1976. Respectivul focar a fost activ timp de 2 luni, dupa care a disparut in conditii necunoscute, la fel cum a aparut. La vremea respectiva au fost infectate 240 de persoane, dintre care una a decedat.

Tulpina, H1N1, care a declansat gripa porcina in 1976 a fost aceeasi care a cauzat dezastruasa pandemie de gripa din 1918-1919, cand zeci de milioane de oameni au decedat.

Pentru a evita dezastrul din 1918-1919, in iarna lui 1976 a fost demarat un program pentru dezvoltarea unui vaccin impotriva gripei porcine, cu care urmau sa fie vaccinati toti americani.

Programul de vaccinare a stranit o serie de controverse in randul populatiei care a crezut ca vaccinul le poate pune in pericol viata. Dupa ce au fost vaccinati mai mult de 40 milioane de persoane, programul a fost abandonat, dar din fericire in 1976 nu a fost vorba este o epidemie de gripa porcina. 

 

Sursa: Sfatul medicului

 

 

 

 

 

 

Recomandări: