Daca asteptati un copil, cu siguranta va ganditi la viitorul acestuia si stiti ca sanatatea lui depinde de alegerile pe care le faceti pentru el in prezent. Celulele stem prezente in cordonul ombilical de la momentul nasterii sunt un patrimoniu unic si de neinlocuit. Principiul care sta la baza acestor cercetari este acela ca celulele stem transplantate de la alte organisme pot repara un tesut care si-a pierdut capacitatea de autoreparare.
Exista trei mari categorii de celule stem (celule susa): embrionare, adulte si celule din cordonul ombilical.
Iata sase intrebari frecvente la care cauta raspuns majoritatea persoanelor care spera sa gaseasca o sansa la viata pentru ei, pentru copilul lor sau pentru cineva drag, in caz de pericol:
1. Ce este o celula stem embrionara?
Corpul uman este format din miliarde de celule. Insa, nu sunt toate identice. Organismul poseda in jur de 200 de tipuri de celule care au functii si caracteristici diferite: neuroni (sistem central si periferic), hepatocite, celule epiteliale ale pielii etc. Acestea se numesc celule diferentiate.
Prima intrebare pe care si-o adreseaza cineva care afla de celulele stem embrionare este: „Dar ce au in plus aceste celule fata de celelalte din organism?”. Raspunsul este dat de faptul ca aceste celule stem se deosebesc de celelalte celule din organism tocmai prin ceea ce le lipseste. Celulele embrionare nu au primit inca o functie, de aceea se numesc si celule goale – „celule blank”, ceea ce inseamna ca au un mare potential, putand sa preia orice specializare este necesara.
Pe scurt: celulele stem sunt pluripotente, ceea ce inseamna ca pot deveni orice celula, tesut sau organ din organism.
Celulele stem embrionare provin din embrioni – celulele provenite din primul stadiu al dezvoltarii umane. Un embrion aflat intre trei si cinci zile contine celule stem angajate in crearea de diferite tesuturi si organe pentru viitorul fat.
Celulele stem embrionare au doua proprietati importante:
- Se pot diviza infinit de mult, fata de celulele adulte care inceteaza sa se mai divida de la un anumit moment al vietii. De aceea, se spune despre celulele stem ca sunt nemuritoare, pentru ca au capacitatea de a se reinnoi.
- Ele pot reconstitui celulele la toate organele – creier, ficat, piele etc, exceptand placenta. Aceste celule se pot produce sub influenta factorilor biologici si chimici.
2. Cum se obtin celulele stem embrionare?
In ceea ce priveste celulele stem embrionare se poate vorbi de cinci surse:
- sangele din cordonul ombilical si placenta;
- embrionii care nu sunt implantati in uterul mamei, din clinicile de fertilizare in vitro;
- celulele rezultate din fecundarea ovulelor si a spermatozoizilor aflati in „bancile de fertilitate”;
- celulele embrionare create prin transferul nuclear de la celule somatice. Acest transfer este un fel de clonare deoarece, materialul genetic al unei celule oarecare din corp este transferat la un ovul, rezultand deci un embrion obtinut fara fertilizarea cu ajutorul unui spermatozoid;
- fetusii proveniti din avorturi, in primul trimestru de sarcina.
3. Exista celule stem adulte?
De-a lungul dezvoltarii embrionului, posibilitatile de diferentiere a celulelor se restrang progresiv. Acestea se pot divide la infinit, atata timp cat organismul este viu. Celulele stem adulte impartasesc cu celulele stem embrionare proprietatea de nemurire, insa nu si de pluripotenta, caci ele nu pot produce decat un numar limitat de celule diferentiate.
Cand o celula stem se divide, rezulta doua celule identice, fiecare dintre ele avand potentialul de a ramane fie celula stem si de a produce alte generatii de celule stem, fie de a deveni o celula mult mai specializata cum ar fi: globulele rosii, fibrele musculare, nervii etc. Tocmai de aceea, la adult, anumite celule nu pot produce decat un singur tip. Celulele stem adulte se gasesc in inima, creier, oase, plamani si alte organe, insa intr-un numar foarte mic. Sunt o rezerva pentru regenerarea celulelor distruse de diverse boli.
De exemplu, celulele stem ale maduvei osoase (hematopoietice) produc inainte de toate celulele sangelui (globule rosii, diferite tipuri de celule albe si plachete).
4. Care sunt bolile care se pot trata cu celule stem?
Dubla proprietate de imortalitate si de pluripotenta a celulelor stem ofera posibilitatea utilizarii pentru a reconstrui organele lezate de o boala sau de un accident. Aceasta este perspectiva unei medicine regeneratoare care explica interesul actual pentru celulele stem. Foarte multe boli umane sunt cauzate de degenerescenta celulara, de aceea solutia poate fi in foarte multe cazuri transplantarea organelor. Pentru a repara organele lezate, celulele stem constituie o solutie la aceasta problema.
Cercetatorii considera ca este nevoie de ani buni pentru a gasi cel mai eficient „coktail chimic” capabil sa faca diferenta intre celulele stem si un tip celular dorit.
Principalele boli pentru care celulele stem se preteaza a fi folosite sunt:
- Bolile neurodegenerative (boala Alzheimer, Parkinson, scleroza laterala amiotrofica etc) cauzata de moartea neuronilor din anumite regiuni ale creierului. Acestea sunt cele mai acute probleme deoarece nu exista o alta alternativa de grefa a organelor.
- Diferite afectiuni cardiace pot fi tratate prin grefe cu celule stem diferentiate in celule musculare cardiace, pentru a reconstitui muschiul cardiac si pentru a restabili o buna pompare a sangelui.
- Diabetul de tip 1, care afecteaza in jur de 10% dintre diabetici, apare in special la persoanele tinere si se manifesta prin distrugerea progresiva a pancreasului. In acest sens, celulele stem ar putea rezolva problema lipsei donatorilor de organe.
- Afectiuni ale ficatului. O implantare de celule stem in celulele hepatice permit „repopularea” ficatului distrus de virusul hepatic sau de alti agenti, ca in cazul cirozei.
- Transplant de organe. Pe termen lung, se doreste reconstruirea in vitro a mai multor organe pentru ca in final sa fie grefate bolnavului, evitandu-se astfel riscul de respingere.
5. Care sunt problemele inerente ale celulelor stem embrionare?
In stadiul actual, in care se fac cercetari stiintifice intense, celulele stem sunt promitatoare pentru aplicatii terapeutice datorita faptului ca se divid si se inmultesc foarte usor. Insa, trebuie sa se asigure ca aceasta capacitate de dividere nu risca sa devina excesiva si sa fie astfel originea tumorilor.
De fapt, celulele nediferentiate provoaca, dupa ce au fost grefate la o anumita densitate, dezvoltarea teratoamelor – a tumorilor embrionare. Problema pusa prin prisma riscului de dezvoltare a tumorilor este dubla: celulele stem sunt ele insele tumorigene atunci cand nu sunt diferentiate.
De altfel, daca celulele stem sunt intr-adevar pluripotente, nu este posibil in prezent sa le transformi masiv intr-un singur tip de celule, de exemplu in celulele pielii.
In consecinta, sunt necesare multe alte studii pentru a sti daca exista riscul unui refuz potential al sistemului imunitar al pacientului, fata de celulele stem care i-au fost grefate.
6. Cum se pastreaza celulele stem embrionare?
In ceea ce priveste celulele stem embrionare, care se recolteaza la nastere din sangele cordonului ombilical sau placenta, acestea sunt depozitate la o banca europeana de tesuturi si celule stem. In prezent, in Romania exista patru firme autorizate de Ministerul Sanatatii sa preleveze celule stem din cordonul ombilical, la nastere, si sa le stocheze la -190°C in azot lichid (Biogenis, Cord Blood Center, Cryo-Save, Cells Life Center).
Celule sunt transportate si depozitate la o banca europeana cu care banca de la noi din tara colaboreaza. Acestea pot fi pastrate practic atat tipm cat va trai si va dori titularul sau donatorul acestora. Costul prelevarii de celule stem si al transportului se ridica la aproximativ 1.000 de euro, bani platiti de titular. Anual se va plati o taxa de circa 25-30 de euro pentru conservarea celulelor stem.
Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. In acest caz celulele transplantate provin fie prin recoltarea de la o ruda de sange, fie de la pacientul insusi si nu implica nici un risc major pentru donator.
Sursa: stiri.acasa.ro