CMR, membru UEMS

Sample image

Colegiul Medicilor a semnat la sfarsitul anului trecut un contract de colaborare cu Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti, fiind singurul reprezentant al României in aceasta organizatie de prestigiu.

UEMS accepta din fiecare tara membra o singura organizatie profesionala. In momentul de fata, pentru noi constituie o prioritate sa stabilim o legatura reala la nivel de grupuri de lucru. "Vom propune pentru fiecare sectiune cate un reprezentant atât din randul CMR, cat si al celorlalte organizatii profesionale. Vom colabora in ideea acreditarii procesului de educatie medicala continua si pentru armonizarea standardelor medicale. Standardele trebuie sa fie aceleasi pe fiecare specialitate medicala. Consiliul European de Acreditare pentru Educatie Medicala Continua functioneaza in cadrul UEMS si are rolul de a asigura recunoasterea diferitelor forme de EMC din cadrul statelor membre", spune prof. dr. Vlad Tica, vicepresedinte CMR.

In viitor, creditele EMC vor putea fi recunoscute reciproc. Mai concret, creditele EMC obtinute la un eveniment din Bucuresti vor putea fi recunoscute la Bruxelles, de exemplu. Mai mult, creditele EMC vor fi recunoscute automat si peste ocean, intrucat UEMS a incheiat un acord de recunoastere reciproca cu Statele Unite ale Americii.

UEMS a fost infiintata in 1958 la Bruxelles, fiind formata din reprezentanti ai celor sase state membre ale recent infiintatei Comunitati Europene. In ultimele cinci decenii Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti a devenit una dintre cele mai reprezentative organizatii medicale europene. Strategia organizatiei pe urmatorii cinci ani pune accent pe optimizarea sistemului de sanatate european. Printre scopurile UEMS se numara asigurarea unor servicii de sanatate de cea mai buna calitate tuturor cetatenilor din Uniuea Europeana; mentinerea si dezvoltarea autonomiei profesionale pentru medici; studierea, promovarea, armonizarea si asigurarea accesului la educatie de top pentru medici; promovarea liberei circulatii a specialistilor in UE.

In prezent, din UEMS fac parte ca membri cu drepturi depline Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Islanda, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Olanda, Norvegia, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Elvetia, Marea Britanie. Organizatia mai are si o serie de membrii asociati, cum sunt Croatia, Azerbaidjan, Georgia, Israel si Turcia.

Recomandări: