Ministerul Sanatatii si Medicina de Familie au facut facut pace

Medicii de familie au anuntat ca renunta la proteste,semnaleaza NewsIn dupa ce au primit asigurari, in urma intalnirii cu Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Irinel Popescu, ca bugetul alocat medicinei primare va scadea cu cel mult 12%, si nu cu 40%.

De asemenea, Ministrul Sanatatii a anuntat ca doreste introducerea unui sistem de coplata a serviciilor medicale de la 1 iulie, iar in domeniul medicinei primare, acestea vor fi simbolice.

Reprezentantii medicinei primare au anuntat, vineri, ca mai mult de jumatate dintre cabinetele de medicina de familie ar falimenta, pana in aprilie, in conditiile scaderii bugetului cu 40%, in 2009, si a cresterii cheltuielilor in functie de cursul euro.

Medicii de familie au hotarat sa traga primul semnal de alarma catre autoritati, in perioada 18-20 februarie, cand vor intra in concediu de odihna, fara inlocuitori, si vor afisa anunturi pentru pacienti, prin care ii informeaza de posibilitatea desfiintarii cabinetelor medicale.

Luni, Ministerul Sanatatii a anuntat ca veniturile medicilor de familie in primul trimestru din 2009 vor fi de 306 milioane de lei, la fel ca anul trecut, urmand ca apoi bugetul alocat medicinei primare sa fie de peste 256 milioane de lei, trimestrial, a anuntat luni, conducerea ministerului Sanatatii.

In plus, medicii de familie vor primi si sume suplimentare provenite din cele doua programe de preventie ale ministerului Sanatatii, cel de screening de cancer de col uterin si cel al bolilor vasculare, care insumeaza 180 milioane de lei pe anul 2009.

Astfel, in 2009, un medic de familie care are inscrisi 1.500 pacienti pe lista ar putea realiza venituri de aproximativ 13.000 de lei pe luna.

Potrivit Ministrului Sanatatii, Ion Bazac, nemultumirile medicilor de familie privind bugetul alocat in anul 2009 pentru medicina primara erau nejustificate, avand in vedere faptul ca anul trecut, veniturile cabinetelor de Medicina de familie au crescut cu 99%, fata de 2007, generand un deficit de 1 miliard de lei bugetului CNAS.

De asemenea, Ion Bazac sustine ca formele de protest ale medicilor de familie, care vor consta in doua zile de concediu de odihna fara inlocuitor sunt ilegale, medicii fiind obligati sa asigure asistenta medicala primara printr-un inlocuitor, in perioada concediului.

 

Sursa: Paginamedicala.ro

Recomandări:

X