Medicii romani vor sa plece din tara

 

 

"Daca aceasta tendinta persista, noile spitale pe care urmeaza sa le construim vor fi inlocuite de samani si vrajitori", sustine Vasile Astarastoae, presedintele Colegilor Medicilor.

Guvernul de la Bucuresti incearca sa minimalizeze amploarea acestei hemoragii si cauta stimulente pentru a-i determina pe medici sa nu paraseasca tara. Un vast proiect de construire de spitale regionale, care ar trebui realizat pana in 2012, prevede darea in functiune a 32 de centre spitalicesti importante.

Pe de alta parte, in 2008, salariul de baza al unui medic generalist a ajuns de la 250 la 415 euro, o crestere foarte scazuta intr-o tara unde costul vietii a explodat. Un muncitor in constructii castiga 1.500 de euro pe luna, fapt ce a determinat o parte dintre cele 3 milioane de romani plecati in strainatate pentru a lucra sa revina in tara. In medicina insa, migratia catre Occident progreseaza. Potrivit autoritatilor, in 2008, 4 la suta dintre cei 40.000 de medici au luat calea Europei Occidentale.
Studentii la medicina prefera universitatile din Occident

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a facilitat integrarea medicilor in tarile unde acestia sunt siguri ca vor adauga un zero la salariul lor. Programele europene de schimb de studenti contribuie si ele la acest proces. Din ce in ce mai multi studenti la medicina isi aranjeaza sa isi termine studiile intr-o universitate occidentala, pentru a se integra apoi mai rapid in tara gazda.

"Statisticile oficiale privind plecarea medicilor nu tin cont de acest fenomen", sustine Clara Matei, o studenta la medicina care a infiintat o asociatie ce vizeaza facilitarea demersurilor de plecare a candidatilor.

Acest exod coincide cu o preferinta inedita a studentilor straini pentru Romania. Aflata in inima Carpatilor, Universitatea din Cluj-Napoca primeste in acest an 1.600 de studenti straini la medicina, dintre care 1.000 la sectiunea francofona, printre care 123 de francezi, si 600 la cea anglofona, unde figureaza inscrisi 200 de suedezi.

Atrasi de o selectivitate mai scazuta decat in tarile lor de origine si de recunoasterea diplomei de studii pe care o obtin in Romania, acestia se declara incantati de calitatea studiilor de aici.
"In Franta, mi-am petrecut primii doi ani studiind in biblioteca, fara a vedea niciun cadavru. Aici, am avut imediat acces in laboratoare unde am putut vedea cadavre. Nu am regretat niciun moment ca am venit", explica o tanara din Strasbourg. Din pacate insa pentru Romania, acesti studenti nu intentioneaza sa ramana, odata ce isi vor fi terminat studiile.

 

 

Recomandări:

X