Asistenta medicala in centrele de permanenta

Pozitia Colegiului Medicilor din Romania fata de intentia MSP privind promovarea unei ordonante de urgenta privind modificarea Legii 263/2004 in legatura cu asistenta medicala in centrele de permanenta si asistenta medicala la domiciliul pacientilor.

Ministerul Sanatatii Publice
Domnului Ministru – Eugen Nicolaescu
Stimate Domnule Ministru,

Am aflat despre intentia de promovare a unei ordonante de urgenta privind modificarea Legii 263/2004 in legatura cu asistenta medicala in centrele de permanenta si asistenta medicala la domiciliul pacientilor.
Consideram , fiind vorba de o problema atat de importanta privind serviciile de sanatate precum si implicarea unui segmnent numeros dintre membrii colegiului medicilor, ca ar fi benefic sa fim consultati oficial solicitandune un punct de vedere in legatura cu proiectul amintit.

Cunoastem ca ordinul 2121 din decembrie 2007 al Ministrului Sanatatii Publice si Presedintelui CNAS precum si proiectul de ordonanta de urgenta amintit, contin numeroase capcane si neconcordante in legatura cu prevederile legii 95/2006 precum si cu reglementarile privind competentele medicilor conform specialitatilor, lucru care ar putea crea probleme grave privind responsabilitatea fata de actul medical amestecand competente ale medicului de medicina generala cu ale medicului specialist de urgenta, ale medicului specialist de medicina de familie, medicului specialist de medicina interna,
etc. In alta ordine de idei trebuie tinut cont de dreptul constitutional la odihna al medicilor implicati in aceste activitati si concordanta cu normele europene privind numarul maxim de ore de lucru saptamanal ale medicilor de familie implicati in aceste activitati.

Consideram de asemnea necesar sa va reamintim punctul nostru de vedere , care a fost transmis CNAS si MSP odata cu obeservatiile pe care vi le-am transmis privind Contractul cadru pe 2008 si normele sale de aplicare, in care sustineam necesitatea si rolul benefic al prevederii posibilitatii efectuarii de
consultatii la domiciliul pacientilor, programate sau in caz de urgenta, (nu de urgenta sau in regim de urgenta pentru ca aceasta ar presupune alte competente care sunt numai ale medicului specialist de urgenta) cuantificate si platite prin casa de asigurari la capitolul servicii; propuneam 2-4 consultatii pe zi la domiciliul pacientilor, in afara orelor de program, pentru fiecare medic de familie si pentru
pacientii de pe lista sa, argumentand continuitatea tratamentului si ingrijirlor facute chiar de medicul pacientului care il are in evidenta, evitand problemele create de modificarea tratamentului unui pacient de catre un medic care nu ii cunoaste evolutia si evitand de asemenea costuri cu medicamente prescrise in astfel de situatii.

Va asiguram Domnule Ministru de intetiile noastre cele mai bune in acest sens si in acelasi timp in concordanta cu prevederile Legii 95/2006. Nu dorim decat sa va sprijinim argumentat in demersurile dumenavoastra privind rezolvarea cat mai corecta a problemelor din sistemul medical romanesc. Asteptam cu interes colaborarea cu dumneavoastra in acest sens.

Cu deosebita stimă,
Presedinte                            Vicepresedinte
Prof. Dr. Vasile Astarastoae     Dr. Constantin Carstea

Recomandări:

X