Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate şi gratuite continuă, prin introducerea a încă 23 medicamente noi pentru 29 de indicaţii terapeutice.

  • La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobatHotărârea de Guvernpentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în programelor naţionale de sănătate.

“După 7 ani, în 2014, am reuşit să actualizăm de două ori lista de medicamente compensate şi gratuite pentru ca pacienţii români să beneficieze de tratament inovativ care să determine o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor, o refacere mai rapidă şi, implicit, o reintegrare mai uşoară în familie sau la locul de muncă”, a declarat ministrul Sănătăţii,Nicolae BĂNICIOIU.

“Până în prezent am introdus 40 de molecule şi combinaţii de substanţe active noi, iar procesul de actualizare continuă. Până la sfârşitul anului, am cerut echipei Unităţii de Evaluare a Tehnologiilor Medicale  să finalizeze cea de-a treia actualizare care va aduce şi prima delistare, pentru sustenabilitatea listei şi în conformitate cu acordurile încheiate cu organismele internaţionale”, a mai spus ministrul BĂNICIOIU.

În urma noii actualizări, pacienţii care suferă de diferite forme ale unor boli cardiovasculare vor beneficia de tratamente noi. Aceste alternative terapeutice duc la scăderea numărului de medicamente pe care pacientul este nevoit să le ia în prezent pentru tratarea afecţiunilor. De asemenea, au fost introduse medicamente noi pentru controlul glicemiei pacienţilor cu diabet zaharat care nu îşi mai pot controla glicemia. S-au mai adăugat şi 4 noi medicamente pentru tratarea bolii inflamatorii reumatice cronice. Nu în ultimul rând, au fost introduse noi tratamente pentru hepatita cu virus B, HIV/SIDA, boli nefrologice, precum şi boli oftalmologice (glaucom), astm bronşic, boli psihice (schizofrenie) şi bronhopneumonii obstructive.

Au fost introduse şi 2 molecule noi pentru tratarea poliartritei adiopatice juvenile la copii în codiţiile în care pe piaţă în acest moment există o singură posibilitate de tratament.

“Toate medicamentele introduse astăzi reprezintă alternative terapeutice mai ieftine faţă de ceea ce există acum pe listă. Ca urmare, estimăm că acestea nu vor genera costuri suplimentare la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, respectiv la bugetul MS, în condiţiile unei prescrieri în baza protocoalelor terapeutice”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU

Lista medicamente

  1. Combinatii (Perindorpril+Amlodipina)

  2. Combinatii (Candesartan+Hidroclorotiazida)

  3. Combinatii (Olmesartan+Amlodipina)

  4. Combinatii (Valsartan+Amlodipina+Hidroclorotiazida)

Se administreaza pacientillor are sufera de cardiopatie ischemica și hipertensiune arteriala sau care au asocieri comorbide intre cardiopatie ischemica+angina pectorala, hipertensiunea arteriala+angina pectorala, hipertensiune arteriala+aritmii cardiace.

  1. Rivaroxabanum

Este un anticoagulant si o alternativa terapeutica eficienta la pacientii ce sufera interventii chirurgicale ortopedice.

  1. Indacaterolum

Este un bronodilatator cu durata foarte lunga de actiune. Se adreseaza pacientilor cu bronhopneumonie cronica obstrictiva.

  1. Glicopironiu

Este un bronodilatator cu durata foarte lunga de actiune. Se adreseaza pacientilor cu bronhopneumonie cronica obstrictiva.

  1. Combinatii (Beclometazona+Formoterol)

Este o combinatie pentru astmul bronsic.

9. Combinatii (Naproxen+Esomeprazol)

Este o combinatie in special pentru pacientii cu boli reumatice care satisface o problema destul de importanta, si anume, protectia gastrica a esomeprazolului la administrarea unui antiinflamator cum este naproxenul.

  1. Tenofovirum

Se adreseaza pacientilor cu hepatita B.

  1. Epoetin zeta

Se administreaza pacientilor cu insuficienta renala cronica, la pacientii supusi hemodializei si la pacientii cu leucemii si boli mielodisplazice care in cursul evolutiei bolii sau tratamentului ajung sa fie diagnosticati cu anemii.

Paliperidonum

Pentru pacientii cu schizofrenie.

  1. Methoxi polyethylene glycol epoetin

Se administreaza la pacientii cu insuficienta renala cronica si la pacientii supusi hemodializei

  1. Combinatii (Brinzolamidum+Timololum)

Se administreaza la pacientii cu glaucom.

  1. Tocilizumabum

  2. Golimumabum

  3. Certolizumabum

  4. Abataceptum

Sunt destinate pacientilor cu poliartrita reumatoida, o patologie cu caracter progresiv, distructiv si deformant.

Abatacetum – in Poliartrita idiopatica juvenila

Poliartrita idiopatica juvenila ca si poliartrita reumatoida este o patologie cu caracter progresiv, distructiv si deformant.

  1. Dolutegravirum

Destinat pacientilor HIV vine sa completeze grupul de medicamente destinate acestei patologii.

  1. Combinatii (Sitagliptinum+Metformin)

  2. Combinatii (Saxagliptinum+Metformin)

  3. Saxagliptinum

  4. Dapaglifozinum

Medicamente si combinatii destinate pacientilor cu Diabet zaharat de tip II care nu-si mai pot controla valorile glicemiei cu metformin sau sulfoniluree.

 

Recomandări:

X