Primul Congres de Neurochirurgie din regiunea Carpato-Danubiana, la Cluj-Napoca

26.05.2011
Personalităţi de primă referinţă ale lumii medicale europene participă, începând de joi, timp de două zile, la primul Congres de Neurochirurgie din regiunea Carpato-Danubiană, cu tema 'Controverse neurochirurgicale', organizat la Cluj-Napoca de Societatea Română de Neurochirurgie (SRN).
Preşedintele Societăţii, prof. univ. dr. Ştefan Florian, a declarat, joi, la conferinţă de presă prilejuită de deschiderea lucrărilor reuniunii, că proiectul organizării acestui eveniment 'a plecat de la ideea nobilă de reuni la Cluj-Napoca nume de notorietate din acest domeniu şi ţări care sunt istoric legate între ele de secole, poate de milenii, spaţiul Carpato-Danubian fiind nu doar unul geografic, cât mai ales unul istoric, cultural şi ştiinţific, în plină dezvoltare'.

Printre personalităţile care participă la reuniune se numără prof. dr. docent Engelbert Knosp, preşedintele Societăţii Austriece de Neurochirurgie şi directorul departamentului de neurochirurgie de la Spitalul Universitar AKH din Viena (Austria), prof. univ. dr. Jurgen Piek de la Universitatea din Rostock (Germania), prof. univ. dr. Juraj Steno, preşedintele Societăţii Slovace de Neurochirurgie şi şeful Catedrei de Neurochirugie a Universităţii 'Comenius' din Bratislava (Slovacia), precum şi prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţie şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi şeful Catedrei de Neurologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca.

'Cu prof. univ. dr. Jurgen Piek dezvoltăm, de mai bine de un deceniu, un alt proiect – Cursul româno-german de neurochirurgie. Lucrările Congresului sunt, de altfel, precedate de acest curs, a cărui temă este, în acest an, 'Bolile degenerative ale coloanei vertebrale'. Sunt prezente la congres, de asemenea, mari personalităţi din Cehia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, iar din România avem o largă reprezentare', a spus profesorul Ştefan Florian.

În cadrul congresului de la Cluj-Napoca, la care participă 26 de personalităţi din străinătate şi 150 din România, sunt abordate aspecte referitoare la patologia tumorilor cerebrale, tratamentele chirurgicale ale anevrismelor intracraniene, patologia degenerativă a coloanei vertebrale şi anomaliile craniene congenitale.

Totodată, joi a fost organizată o sesiune specială de istorie a neurochirurgiei, în cadrul căreia a fost prezentată şi o lucrare privind evoluţia şcolii medicale neochirurgicale clujene şi performanţele de talie mondială la care aceasta a ajuns în zilele noastre.

'Toate intervenţiile chirurgicale de mare complexitate care se fac în străinătate se realizează, cu cele mai bune rezultate, şi în România', a precizat prof. univ. dr. Ştefan Florian.

La rândul său, prof. dr. Dafin Mureşanu a subliniat importanţa înţelegerii mecanismelor de regenerare a creierului, un medic de specialitate dedicând acestui aspect mare parte din formarea sa profesională, pentru a sprijini procesul complex de refacere a zonei asupra căreia s-a intervenit chirurgical şi a evita o evoluţie aberantă, spre epilepsie.

'Şcoala românească de neurochirurgie are contribuţii fundamentale asupra acestui capitol', a evidenţiat prof. dr. Dafin Mureşanu.

În conferinţa de presă s-a adus în discuţie şi faptul că, deşi medicii din România sunt de talia celor din ţări occidentale, majoritatea demnitarilor români au ales să fie operaţi la Viena şi nu în ţară.

În acest sens, prof. univ. dr. Jurgen Piek a arătat că atunci când el era student mulţi pacienţi din Germania alegeau să fie operaţi la Zurich, în Elveţia, iar prof. dr. Dafin Mureşanu a evidenţiat că, 'în cazul demnitarilor, asupra medicilor apasă o încărcătură emoţională foarte mare şi este preferabilă o atitudine neutră'.

Reputatul profesor Engelbert Knosp, care l-a operat, în 2006, pe preşedintele Traian Băsescu, la AKH din Viena, a declarat, la conferinţa de presă, că orele acelei intervenţii chirurgicale, ca şi cele din timpul în care a operat un foarte bun prieten de-al său 'au fost cele mai solicitante din întreaga sa viaţă'.

'Oficialităţile din România fug în ţări occidentale pentru intervenţii chirurgicale şi tratamente medicale pentru că sunt perfect conştiente de ce au făcut şi au realizat pentru sănătatea din România. Sunt cinstiţi şi corecţi, şi ca atare acţionează conform conştiinţei lor. Şi vreau să mai spun un lucru: sunt gata oricând, am experienţa necesară, pentru a trata şi a întoarce serviciile profesorului Engelbert Knosp şi să îl operez, dacă este cazul, pe preşedintele Austriei sau al oricărei alte ţări, chiar şi pe preşedinte SUA, Barack Obama', a afirmat renumitul chirurg clujean, prof. univ. dr. Ştefan Florian.

Recomandări:

X