Legislatia anti-fumat, solutia necesara intr-o tara in care creste rata infarctului la tineri

Societatea Romana de Pneumologie a adus la aceeasi masa de discutii lideri de opinie din domeniul pneumologiei si cardiologiei, profesionisti in sanatate publica, autoritati, reprezentanti ai vietii sociale din Romania, in vederea conturarii unui obiectiv comun: o redare corecta si cat mai eficienta a subiectelor referitoare la problematica fumatului in Romania.

Cel mai important element al strategiei anti-fumat al Societatii Romane de Pneumologie, potrivit prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, este adoptarea unei legi de interzicere totala a fumatului in public.

„Misiunea noastra este de a avea o lege anti-fumat completa, care sa fie nu numai emisa, ci si monitorizata, in aplicare. Alaturi de lege este nevoie de pachete educationale, taxe mai mari pentru tutun si pictograme sugestive pentru a reduce numarul de fumatori” este de parere prof. dr. Florin Mihaltan. Totodata, presedintele Societatii Romane de Pneumologie a subliniat exemplul Spaniei, tara in care, in urma adoptarii legii anti-fumat, numarul fumatorilor s-a redus semnificativ.

Demersurile Societatii Romane de Pneumologie de a aplica o legislatie care sa interzica fumatul in spatiile publice si de a reduce numarul fumarilor este si un demers ce aliniaza Romania la politica globala de sanatate.

„S-au facut pasi importanti, dar nu suficienti. La ultimele sedinte ale Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-au stabilit obiective foarte clare: reducerea cu 30% a numarului de fumatori, pana in 2025. Exista si tari mai ambitioase, Finlanda, Irlanda si Scotia, care isi propun ca, dupa 2025, sa nu mai aiba mai mult de 5% fumatori, din totalul populatiei”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa.

Actiunea de implementare a normelor unei legi anti-fumat si incercarea de a schimba comportamente sociale este una greoaie si anevoioasa, de aceea, in aceasta initiativa este nevoie de parteneri.

„Societatea Romana de Cardiologie are un parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie in ceea ce priveste interzicerea fumatului in spatiile publice. 60-65% dintre romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu media europeana, cea de 40%. Fumatul este principalul factor de risc de infarct miocardic la tineri. 80-90% dintre cei care fac infarct sunt fumatori. Varsta arterelor la fumatori este cu 10-15 ani mai mare decat cea reala. Este nevoie de o strategie, iar principala tinta este populatia tanara”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

In cadrul dezbaterii a fost punctat si dreptul nefumatorilor de a nu deveni fumatori pasivi, obligati de circumstante: „Un pas important este sa ne integram in normele europene. Ne-am dorit foarte mult ca tara sa aderam la Uniunea Europeana. Cred ca un pas esential este sa ne integram in UE, in normele sociale si in cultura pe care Uniunea Europeana o are. Din tot spatiul european, noi suntem ultima tara care nu a adoptat o legislatie in sensul interzicerii fumatului in spatiile publice inchise, tocmai pentru protectia sanatatii cetatenilor, in scop preventiv, in scop profilactic. Aceasta initiativa este practic un pariu pentru sanatatea tinerei generatii si pentru a crea un alt tip de norma sociala, in care ne orientam cu totii” a afirmat deputata Aurelia Cristea.
Intalnirea a avut titlul generic „Despre fumat: De la teorie la public”.

Recomandări:

X