Campanie de informare privind testarea si tratamentul hepatitei B si C

26.07.2011

Numărul persoanelor afectate de hepatite B şi C dar şi de ciroze va creşte, a subliniat doctor infecţionist Adriana Moţoc, marţi, în conferinţă de presă.

În acest context, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a lansat marţi campania de informare privind testarea şi tratamentul hepatitei B şi C prin acţiuni la nivel naţional şi prin filialele şi centrele zonale din Braşov, Iaşi, Cluj, Arad, Timişoara, Teleorman, Giurgiu şi Bucureşti.

'De la 1 septembrie vom începe o campanie de testare pentru hepatita B la nivel naţional şi care vizează în principal anumite grupuri de risc, respectiv femei însărcinate, pacienţi cu hemofilie, donatori, cei cu afecţiuni oncologice în faze incipiente', a detaliat Marinela Debu, preşedinta asociaţiei.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' a subliniat că România dispune de cele mai noi terapii pentru hepatită B şi C.

'De curând a apărut o terapie fantastică care înseamnă vindecarea pentru virsul hepatic tip C. Rata de vindecare poate ajunge la 80% faţă de 40-50% în prezent discutând şi despre o testare a profilului genetic care permite stabilirea tratamentului în funcţie de pacient', a spus prof. Streinu.

În cazul hepatitei B, pacienţii români beneficiază de toate medicamentele noi, a reliefat prof. Streinu, care a menţionat că introducerea vaccinării în 1995 la nou născut contribuie la scăderea numărului celor afectaţi.

Specialistul a reliefat că din păcate cei care au virsul B nu se vindecă, ci se ţine boala sub control.

Acesta a subliniat că este important să existe o sustenabilitate a terapiei, deoarece orice întrerupere duce la dezvoltarea rezistenţei şi reducerea şanselor.

Pentru cei care dezvoltă rezistenţă în procent de aproximativ 20% acum există alternativa triplaterapie care însă este costisitoare, a reliefat dr. Streinu.

Este important să se conştientizeze această problemă, a spus la rândul său dr. Lucian Negreanu, preşedintele Comisiei de Aprobare a Terapiei Antivirale din cadrul CNAS.

El a adăugat că România are o prevalenţă mai mare a hepatitelor comparativ cu ţările din Europa de vest.

Acesta a accentuat necesitatea depistării acestor boli şi introducerea terapiei cât mai repede, astfel încât să se evite posibilele complicaţii.

Privitor la listele de aşteptare, acestea sunt în scădere, a precizat dr. Negreanu. El consideră că ar trebui dezvoltate programe naţionale pentru hepatite.

Dr. Adriana Moţoc a opinat că medicii de familie ar trebui să depisteze eventualele persoane afectate, să recomande testarea, dar şi vaccinarea.

Aceasta a menţionat că un vaccin costă 60 de lei şi sunt necesare trei doze.

Ea a mai spus că ar trebui făcute publice studiile clinice care se desfăşoară în ţara noastră pentru peroanele care sunt pe listele de aşteptare şi care nu mai pot să aştepte, dar care pot avea o şansă prin aceste studii clinice.

Recomandări:

X