Colegiul Medicilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România îşi manifestă dezacordul cu adoptarea Legii nr. 220/2011 – modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (Legea coplăţii).
„Încă din momentul dezbaterii, atât CMR, cât şi organizaţiile profesionale ale medicilor şi în special Societatea Naţională a Medicilor de Familie, am manifestat rezerve justificate faţă de oportunitatea introducerii acestei măsuri. Ne manifestăm dezamăgirea atât noi, cât şi asociaţiile de pacienţi pentru introducerea coplăţii. Coplata, aşa cum este ea gândită în lege, nu reprezintă o soluţie care să crească eficienţa finanţării sistemului sanitar. Coplata va afecta populaţiile vulnerabile crescând inechităţile în sistem şi va împiedica accesul la tratament a unor grupuri semnificative. După cum se vede, coplata va fi o nouă taxă aplicată persoanelor care plătesc şi în prezent. Este, de fapt, o expresie a transferului responsabilităţii statului de a asigura un sistem de sănătate pe seama pacienţilor”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
„Suntem indignaţi de forma pe care a căpătat-o în Parlament legea privind coplata pentru serviciile medicale. Dacă în proiectul de lege care a fost dezbătut public se prevedea o limitare a coplăţii la maxim 600 de lei pe an, acum acest plafon nu mai există, coplata reprezentând maxim a 12 a parte din totalul veniturilor anuale ale asiguraţilor. Această masura este una care creează inechitate între asiguraţi si baga adanc mana in buzunarul celor care au nevoie de servicii medicale”, a declarat Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC.
De asemenea, legea impune acelaşi mecanism de coplată pentru pacienţii cronici incluşi în programele naţionale, care realizează orice fel de venit. Este cunoscut faptul că aceşti pacienţi trebuie să meargă cel puţin o dată pe lună la spital pentru consult şi retete, în cazul cel mai fericit când nu sunt prezente şi alte complicaţii care să necesite investigaţii suplimentare. A le cere acestor omeni să plătească de fiecare dată sumele procentuale pe care Parlamentul le-a stabilit, înseamnă de fapt să nu le mai permiţi accesul la servicii medicale, înseamnă să îi condamni din start la moarte.
De asemenea, stabilirea coplăţii ca procent din valoarea serviciilor medicale diferă foarte mult de proiectul de lege care a fost dezbătut public, care propunea nişte sume fixe pentru coplată, atunci când se accesa sistemul de sănătate. A stabili un procent de coplată din nişte servicii medicale care uneori depăşesc mii de euro înseamnă sa blochezi accesul asiguraţilor la acele servicii medicale.
“Constatăm că am fost ignoraţi încă o dată, de data aceasta de către Parlament. Modelul de coplată care a ieşit din forul legislativ este unul care nu poate fi aplicat, care este insuportabil pentru asiguraţi şi pacienţi, este unul care încalcă grav dreptul sănătate prevăzut în Constituţie. Facem apel la Avocatul Poporului, la politicieni şi alte instituţii în drept, să conteste această lege la Curtea Constituţională, pentru că încalcă Constituţia României” a adăugat Iulian Petre.
Biroul de presă