Cum se dezvolta fata unui embrion

Oamenii de ştiinţă britanici au realizat – pe baza mai multe informaţii şi fotografii provenind din arhivele unor universităţi şi spitale -, o înregistrare video a modului în care se dezvoltă faţa unui făt în primele luni de viaţă în pântec. Un prezentator tv, medic de profesie, Michael Mosley, a prezentat filmuleţul în emisiunea sa explicând şi prezenţa philtrum-ului, adâncitura dintre buza superioară, drept un indiciu al "originii acvatice a omului", citează BBC News.

Înregistrarea demonstrează că faţa viitorului nou-născut se formează până în luna a treia de sarcină, mai exact săptămâna a zecea. Imaginile surprind evoluţia feţei, care la început este o materie nedefinită în care se pot identifica trei secţiuni principale.

În timpul dezvoltării feţei de la materia nedefinită la chipul perfect, cavităţile în care se vor dezvolta ochii apar deasupra creştetului şi ajung până în mijlocul feţei, buza superioară, maxilarul şi cerul gurii se găsesc iniţial sub forma unor branhii pe gât, iar ceea ce vor deveni nările – coboară din vârful capului.

Analiza lui Michael Mosley susţine teoria că embrionii umani timpurii sunt foarte asemănători cu peştii, motivând în primul rând existenţa philtrum-ului. În momentul fuziunii, faţa se construieşte perfect, însă dacă intervine ceva în procesul de dezvoltare intrauterină pot apărea şi malformaţii, precum buza de iepure sau gura de lup. În lume, unul din 700 de bebeluşi se naşte cu astfel de malformaţii.

gandul.info

Recomandări: