Populatia nu trebuie sa consume iodura de potasiu fara recomandare medicala

România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilor cu provenienţă din Japonia, se arată într-o informare privind procedura de protecţie preventivă a populaţiei cu iodură de potasiu, în caz de expunere colectivă la risc, pe care ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila a prezentat-o Guvernului României.

Documentul, întocmit de specialiştii în sănătate publică, mai arată că, administrarea preventivă a iodului non-radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv.

Ca urmare, Ministerul Sănătăţii atrage atenţia populaţiei că nu se justifică un consum al  tabletelor de iodură de potasiu, fără  indicaţie medicală şi în absenţa expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.

Specialiştii în sănătate publică arată că, pentru cea mai mare parte a persoanelor, achiziţionarea, în aceste zile, a tabletelor de iodură de potasiu din circuitul farmaceutic deschis, este inutilă deoarece acestea  nu conţin iod suficient  pentru blocarea tiroidiană.

Mai mult, există persoane pentru care terapia este nerecomandată, iar consumul de tablete fără indicaţia medicului comportă riscuri prin reacţii adverse nedorite şi intoxicaţie „voluntară” cu iod.

Recomandări:

X