Noi proceduri de preluare a urgentelor in spitalele din toata tara

spital
Pacientii in stare grava, a caror viata este pusa in pericol vor fi internati in unitatile de primiri urgente. Asta va decide astazi ministrul sanatatii de comun acord cu directorii spitalelor judetene din tara.

Mangerii unitatilor sanitare  au fost chemati de dimineata de Ion Bazac la Ministerul Sanatatii pentru a-si da cu parerea despre aceasta masura.

Astfel  toate urgentele cu cod rosu  vor fi obligatoriu internate direct in  camerele de garda, indiferent de ceea ce cred medicii de pe sectiile unde acesti bolnavi trebuie sa ajunga.

Ca atare, numarul paturilor de la unitatile de primiri urgente- UPU –  va creste. In fiecare spital judetean va fi creat un stationar cu paturi reprezentand aproximativ 10% din numarul total de paturi din spitalul respectiv.

Iar intr-o sectie numarul de paturi in care se interneaza  cazurile care nu sunt urgente, va fi redus la 55 %  din capacitatea de paturi a spitalului, astfel incat sa fie in orice fel de moment paturi disponibile in mod neconditionat pentru pacientii aflati in urgenta.

In plus, de pacientii care ajung la  camerele de garda  va trebui sa aiba grija un numar mai mare de cadre medicale astfel ca ministrul sanatatii  va cere ministrului de Finante ca toate posturile de medic specialist si de medic rezident in ultimul an, vacante acum, sa fie deblocate si scoase imediat la concurs.

Iar pentru ca medicii sa nu mai fie obositi si astfel sa puna in pericol actul medical,  ministrul vrea sa limiteze garda la UPU la 12 ore , adica la jumatate,  pentru ca situatii precum cele de  la Slatina si de la Satu Mare sa nu se mai intample.

In paralel, de saptamana trecuta a intrat in vigoare ordinul prin care se aproba "Protocolul  national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor . "

Protocolul stabileste timpul maxim de la sosirea pacientului la Unitatea de Primiri Urgente si pana la consultarea lui de catre primul medic.

Astfel, medicii isi vor tria pacientii tinand cont de 5 categorii.

Codul ROSU este prioritatea numarul 1. Presupune o situatie de gravitate maxima si impune consultarea imediata a pacientului.

Codul GALBEN prevede ca medicul sa intervina in maximum 10 minute.

Codul VERDE inseamna consultarea in cel mult 30 de minute

Codul ALBASTRU, in maximum o ora.

Codul ALB stabileste ca pacientul sa fie vazut de medic in cel mult doua ore. 

Astazi, la videochatul stirileprotv.ro de la ora 21 sub-secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, dezbate impreuna cu corespondentul Stirilor PRO TV Cristina Jurca, problema codurilor de urgenta sus-mentionate.
 

PRO TV

Recomandări:

X